Miami

GENRE ENSI-ILTA 04.08.2017 TÄHDET

Sisarusten yhteisestä matkasta kertova Miami on vuoden parhaita kotimaisia elokuvia tähän mennessä.

Miamia on markkinoitu naisten tarinana ja naisten elokuvana. ”Erilaiset naiset toimivat ja tekevät. Naiset ovat päärooleissa, ohjaajana, pääsuunnittelijoina ja työryhmässä”, toista pääosaa esittävä Krista Kosonen kertoo elokuvan tiedotteessa.

Ohjaaja Zaida Bergroth on painottanut myös, että hän on halunnut nähdä päähenkilöt yksinkertaisesti ihmisinä, sillä elokuvan kuvaama maailma nähdään aivan liian usein seksualisoituna.

Bergroth on jo vuosia ollut Suomen kiinnostavimpia elokuvantekijöitä. Läpimurto oli vuonna 2009 ilmestynyt esikoispitkä Skavabölen pojat, joka perustui Q-teatterin tunnetuksi tekemään näytelmään. Vuoden 2011 Hyvä poika oli kehuttu kokeellinen draama, joka sai kansainvälistäkin huomiota.

Pitkään valmisteilla ollut ja työnimellä Angela kulkenut Bergrothin kolmas ohjaustyö Miami kertoo kahdesta sisaruksesta, jotka ovat kasvaneet toisistaan erillään.

Pikkukaupungissa asuva 19-vuotias Anna (Sonja Kuittinen) on tavallisen oloinen tyttö, joka työskentelee kahvilassa. Hän etsii käsiinsä kauan kadonneena olleen sisarpuolensa Angelan (Krista Kosonen), joka ansaitsee leipänsä showtanssijana klubeilla ja yökerhoissa ja haaveilee jonain päivänä matkustavansa Miamiin.

Anna lähtee ihailemansa Angelan mukaan tanssikiertueelle. Karismaattinen Angela on kiehtovaa seuraa, mutta samalla paljastuu, että isosisko on sekaantunut rikollisiin puuhiin. Miami saa samalla rikostarinan ja matkaelokuvan piirteitä.

Bergroth on käsikirjoittanut Miamin vakituisen kirjoittajakumppaninsa Jan Forsströmin kanssa. Silmäterä-elokuvan ohjaajanakin tunnettu Forsström on ollut mukana kirjoittamassa kaikkia Bergrothin pitkiä elokuvia. Alun perin Miamia kirjoittivat myös Leea Klemola ja Kaarina Hazard.

Rikosjuoni ei ole välttämättä kovin omaperäinen, mutta tarina etenee vetävästi, ja jännitys tiivistyy loppua kohden. Tärkeintä Miamissa on kuitenkin sisarusten suhde. Sonja Kuittinen on loistava tulokas. Kaikkien tuntema suosikkinäyttelijä Krista Kosonen esiintyy varmasti, ja on vaikea kuvitella ketään muuta Angelan rooliin. Kaksikko täydentää toisiaan upeasti. Angela on vahva ja kiehtovan vaarallinen persoona.

Silti Miami on nimenomaan pikkusiskon matka ja kasvutarina. Bergroth kuvaa tätä matkaa varmalla otteella, ja on helppo nähdä yhteyksiä hänen aiempiin elokuviinsa. Sekä Skavabölen pojissa, Hyvässä pojassa että Miamissa nähdään perheenjäsenten välisiä suhteita, jotka sisältävät menneisyyden traumoja ja ristiriitaisia tunteita. Annassa on jotain Bergrothin elokuville ominaista: hän on paikkaansa maailmassa etsivä nuori, joka on samalla hyvin epävarma itsestään. Näistä kiinnostavista teemoista syntyy vuoden parhaita kotimaisia elokuvia.

Jussi Huhtala


YouTube video