Miehet jotka vihaavat naisia

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Ruotsalaiskirjailija Stieg Larssonin miljoonia myyneen Millennium-trilogian aloitusosa kääntyi oivallisen viihdyttäväksi suljetun tilan rikosmysteeriksi. Väkivaltaisen sosiotrillerin dynamo on Noomi Rapacen älykäs ja sitkeänvoimakas hakkerihahmo Lisbeth.

Ruotsalaiset rakastavat rikoskirjailijoitaan. Ja mikäpä on rakastaessa, kun muistaa kuinka osaavia ja kiinnostavia dekkarikirjailijoita länsinaapurimme tuottaa. Viimeiset neljä vuotta kiihkeänä käyvän dekkarikeskustelun ytimessä on paistatellut edesmennyt toimittaja-kirjailija Stieg Larsson, jonka postuumisti julkaistu Millennium-trilogia on myynyt miljoonia. Ruotsalaiset ovat väsymättä keskustelleet paitsi kiitetystä yhteiskuntakriittisestä romaanisarjasta myös Larssonista henkilönä.

Kirjasarjan pohjalta suunniteltu elokuvatrilogia on ollut sekin intohimoisen puhuttu ja seurattu pitkään ennen valmistumistaan. Kuka olisi oikea mies näyttelemään talouslehti Millenniumin toimittajaa, Mikael ”Kalle” Blomkvistiä? Entä sopiva näyttelijätär tulkitsemaan kulmikasta mutta nerokasta hakkeritaitajaa, Lisbeth Salanderia? Voiko tanskalaisohjaaja Niels Arden Oplev ymmärtää kansankodin pimeää puolta?

Elokuvaan valitut näyttelijät eivät saaneet heti kansan hyväksyntää. Michael Nyqvistiä, elokuvista Kimpassa, Kautokeinon kapina ja Arn – Temppeliherra muistettavaa Guldbagge-voittajaa, pidettiin liian keskinkertaisena Mikael Blomkvistin rooliin. Noomi Rapace, tunnettu teatteri- ja elokuvanäyttelijä, taas leimattiin liian naiselliseksi punkahtavan Lisbethin osaan. Epäilyistä huolimatta helmikuun lopulla Ruotsin ensi-iltansa saanut Miehet jotka vihaavat naisia otettiin lämmöllä vastaan.

Mikael Blomkvist on julkaissut uhkarohkean paljastusartikkelin maineikkaan teollisuusjohtajan hämäräbisneksistä, ja juttu on vienyt hänet oikeussaliin. Kunnianloukkaussyyte poikii vankeustuomion. Kaiken lisäksi loukattu pohatta uhkaa ajaa Blomkvistin ja Millennium-lehden umpikujaan. Ahtaalle joutunut Blomkvist tarraa kiitollisena hänelle yllättäen tehtyyn tarjoukseen, joka vie hänet kauas Tukholmasta.

Tunnetun teollisuuskonsernin eläkkeelle vetäytynyt johtaja Henrik Vanger (Sven-Bertil Taube) kertoo julkisesti palkanneensa Blomkvistin kirjoittamaan elämäkertansa. Kaikessa hiljaisuudessa toimittaja käyttää aikansa kuitenkin vuosikymmenten takaisen katoamismysteerin tonkimiseen. Vangerin veljentytär hävisi jälkeäkään jättämättä eräänä kesäiltapäivänä, eikä vanhus ole saanut tapahtuneelta rauhaa neljäänkymmeneen vuoteen.

Blomkvistin avuksi ilmestyy nuori ja sulkeutunut Lisbeth, ilmiömäisen terävä tietokone-ekspertti, joka osaa kaivaa päivänvaloon tulenarkaa tietoa kenestä vain. Samalla kun Vangerien piinaavat perhesalaisuudet alkavat avautua tutkijakaksikon käsissä, nousee myös kansankodin synkkä ja vaiettu menneisyys esiin.

Miehet jotka vihaavat naisia rakentuu osin perinteisen kuka sen teki -rikostarinan varaan. Agatha Christien ystäväksi tunnustautunut Larsson liitti romaaniinsa toisaalta myös vahvan sosiokriittisen tason. Kirja tarjoaa ravistelevaa tilastotietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Elokuva ei voi tukeutua tilastoihin, joten se näyttää, hyvinkin suoraan, millaista väkivaltaa naiset pahimmillaan joutuvat kohtaamaan.

Lisbeth kokee ja on kokenut paljon pahaa. Noomi Rapace on tehnyt Lisbethistä kaikkivoipaa Peppi Pitkätossua muistuttavan, liki karikatyyriksi keikahtavan hahmon. Nuori nainen on kova, älykäs ja niin lukossa, ettei edes nokkela Mikael Blomkvist pääse perille hänen salaisuudestaan.


Aiheeseen liittyvät elokuvat