Mission: Impossible – Fallout

GENRE , ENSI-ILTA 03.08.2018 TÄHDET

Juonen aukoista ja kankeasta dialogista huolimatta kuudes Vaarallinen tehtävä on mainiota popcornviihdettä.

 

Vaarallinen tehtävä sai alkunsa tv-sarjana 1960-luvun puolivälissä. Suomessakin esitetty kylmän sodan pelotteilla leikitellyt agenttisarja sai päätöksensä vuonna 1973. 23 vuotta myöhemmin, vuonna 1996 (tunnetko itsesi vanhaksi?), nähtiin valkokankailla IMF-agentti Ethan Hunt, jota näytteli elämänsä huippuvireessä ollut Tom Cruise. 22 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen nähdään Huntin kuudes seikkailu. Huntia näyttelee edelleenkin elämänsä huippuvireessä oleva Cruise (joko nyt tunnet olevasi vanha?).

Mission: Impossible – Fallout on melko suoraa jatkoa vuoden 2015 Rogue Nationille, joten myös vanha tiimi palaa hämärille takakujille: Ving Rhames nähdään Lutherina ja Simon Pegg näyttelee tuttuun tapaan Benjiä. Rogue Nationista takaisin palaavat Rebecca Ferguson, Sean Harris ja Alec Baldwin.

Falloutissa nähdään tietenkin myös uusia hahmoja, kuten Henry ”kolmen miljoonan dollarin viikset” Cavill agentti Walkerina, Angela Bassett hänen pomonaan sekä uskomattoman tehokkaasti kasvojensa eleillä näyttelevä Vanessa Kirby Valkoisena leskenä.

Tällä kertaa Huntin ja tiiminsä tehtävänä on hankkia haltuunsa kolme plutoniumpalloa, joita kaupitellaan mustassa pörssissä. Maailmalle levittäytyneet Solomon Lanen johtamat rosvoagentit uhkaavat ihmiskuntaa ydinaseiskulla. Aikaa ei tietenkään ole paljon, joten pelastustehtävä jää Huntin ja hänen liittolaistensa huoleksi.

Rogue Nationin ohjannut Christopher McQuarrie vastaa myös Falloutin ohjauksesta. Toimintakohtaukset ovat tuttuun tapaan suorastaan henkeäsalpaavia, eikä Cruise voinut välttyä loukkaantumisilta tehdessään elokuvan vaarallisia ja törkeän komeita stuntteja. Kuvausjälki on upeaa, eikä elokuvan tekniseltä puolelta löydy muutenkaan valitettavaa. 3D on tosin jälleen kerran aivan turha elementti muutamaa Norjassa kuvattua kohtausta lukuun ottamatta.

Maailmalla elokuvaa tituleerataan jopa ”vuosituhannen parhaaksi toimintaelokuvaksi”. Ikävä kyllä ylistyskuoroon on vaikea yhtyä, vaikka Fallout onkin erinomaista popkorniviihdettä. Ensinnäkin se on aivan liian pitkä, eikä pitkään mittaan silti mahdu niin paljon toimintaa kuin toivoisi. Juoni on myös paikoitellen aukkoinen ja dialogi on välillä todella tönkeröä. Huumoriakin voisi enemmän olla. Rehellinen kesäleffa kaikesta huolimatta.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat