Mosku – lajinsa viimeinen

14.2.2003 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Legenda elää, vaikka mies on kuollut. Savukoskelainen eränkävijä, ihmismetsästäjä ja suurporonomistaja Aleksi ”Mosku” Hihnavaara eli 1882-1938. Moskun legenda paisui myytin mittoihin niin kovaa, että Lapissa pelätään miestä vielä haudankin takaa. Miksi? Millainen oli tämä Rajajoosepin ja Nätti-Jussin kaltainen legenda?

    Mosku (Kai Lehtinen) oli rohkea erämies, joka sai jo nuorena vaativan tehtävän: levottoman Itä-Lapin rajaseudun partioimisen sekä vaarallisten porovarkaiden jäljittämisen. Mosku hoiti hommansa niin hyvin, että jokainen epärehellinen lappalainen ja Suomen puolelle varkaisiin tullut koltta oppi kirveen, kiväärin ja kantapään kautta, mitä tarkoittaa ”Moskun laki”. Se on kova laki, mutta nopea ja oikeudenmukainen. Ne, jotka jäivät Moskun käsistä henkiin, vannoivat kostoa. Loput jäivät näreeseen villipetojen ruuaksi kuula kallossaan.

    Moskun tiedetään tappaneen vähintään kuusi porovarasta. Moskun omasta kuolemasta liikkuu vielä tänäkin päivänä toisistaan poikkeavia villejä huhuja.

    Neljälle vuosikymmenelle sijoittuva tositapahtumiin perustuva tarina piirtää Moskun karhean elämänkaaren. Elokuva keskittyy viemään eteenpäin päätarinaa itse Moskusta sekä sivujuonia Moskun vihkimättömästä vaimosta Marista (Maria Järvenhelmi) ja kalakaverista kenraali Walleniuksesta (Petter Sairanen). Mukana on myös aidonmakuinen rypäs tuulten pieksämiä Lapinäijiä ja –ämmiä, etunenässä Moskun ikuinen vastus Rupipää (Uula Laakso). Koska Moskun tarina kertoo myös miehen vaurastumisesta, mukana on tokkakaupalla uljaita poroja, tuota liikkuvaa Lapin valuuttaa.

    [Mosku] Näyttelijä Kai Lehtinen on paras mahdollinen valinta erämetsiemme miehen fyysistä kuntoa ja henkistä kanttia vaativaan rooliin. Lehtinen rakastaa Lappia ja luonnossa samoilua, ja tämä näkyy miehen varmoissa liikkeissä Moskun saappaissa. Lehtinen tuumasi jo kuvausvaiheessa Moskun tärkeintä luonteenpiirrettä kysyessäni, että ”Mosku on mies, joka tietää mitä tahtoo”. Lehtistä ja Moskua yhdistää moni muukin piirre. Kummankaan mielestä metsään ei voi eksyä. Ja kumpikin on valmis normaaleja pulliaisia isompiin haasteisiin. Moskun roolin lisäksi Kai Lehtinen nähdään tammi-helmikuun vaihteessa ensi-iltansa saavassa rikoselokuvassa Raid, nimiroolissa ylä- ja alamaailman paskiaisia kurittavana suoran toiminnan miehenä.

    Ohjaaja Tapio Suomiselle (Täältä tullaan elämä!, Porttikielto taivaaseen, Kovaa maata) luonto on oleellinen elementti Mosku-elokuvassa. Hän piti tärkeänä sitä, että elokuva kuvattiin aidoissa maisemissa ”kunnon Lapin korvessa, eikä missään Pasilan takapihalla”. Monet kohtauksista onkin sijoitettu keskelle metsiä ja selkosia, vaativiin kuvausolosuhteisiin. Ohjaaja Suominen ja kuvaaja Robert Nordström tekevät hienoa jälkeä taltioidessaan Lapin kultaa ja männynhavujen tuoksua filmille. Taas tekee mieli Lappiin!

    Moskun musiikin ovat tehneet Johnny Lee Michaels ja Tuomas Kantelinen. Musiikki on elokuvan parasta antia Lehtisen roolityön ja Nordströmin kuvaustyön ohella.

    Mosku on elokuva ihmisille, jotka pitävät Lapin luonnosta, historiallisista tarinoista, westerneistä ja erämiehistä. Moskun elämäntarina etenee verkkaisesti, maisemia maalaillen ja tilanteita kehitellen. Heikkoutena elokuvassa on sen juonellinen hajanaisuus, joka on seurausta ylitsepursuavan runsaan materiaalin työstämisestä ja tavoitteesta kattaa Moskun koko värikäs elämänkaari. Mutta siitä huolimatta Moskusta on saatu uskottava ja kiinnostava henkilöhahmo, joka varmistaa sen, että legenda elää jatkossakin.

    Mosku saapuu Lapin jänkhältä elokuvateattereihimme ensi-iltaan 14.2.2003.

    Lisää luettavaa