Mr. Jones

Ukrainan nälänhätä tappoi 1930-luvulla miljoonia ihmisiä, ja yksi mies kertoi maailmalle, mitä Stalinin hirmuhallinnossa tapahtui. Agnieszka Hollandin ohjaustyössä kuvataan järkyttäviä tapahtumia vaikuttavasti.

11.3.2020 08:00
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.03.2020

Tositapahtumiin perustuvassa Mr. Jonesissa yhdistävät voimansa kokenut puolalaisohjaaja Agnieszka Holland (Salainen puutarha, Jäljet) ja ensimmäisen käsikirjoituksensa laatinut Andrea Chalupa.

Tarina on saanut inspiraation ukrainalaistaustaisen Chalupan isoisän kokemuksista. Keskushahmo on kuitenkin Gareth Jones, idealistinen nuori journalisti Walesista.
James Nortonin esittämä Jones oli vuonna 1933 saavuttanut mainetta haastateltuaan juuri valtaan noussutta Adolf Hitleriä.

Ison-Britannian ulkoministeriössäkin työskennellyt Jones käyttää hyväksi suhteitaan ja matkustaa samana vuonna Neuvostoliittoon haastatellakseen toista diktaattoria, Josif Stalinia. Moskovassa hän tapaa muita toimittajia, kuten New York Timesin Walter Durantyn (Peter Sarsgaard) ja tämän kollegan Ada Brooksin (The Crown -sarjan prinsessa Margaretin roolista tuttu Vanessa Kirby).

Duranty on Pulitzer-palkittu tähtireportteri, joka tuntuu kuitenkin sulkevan silmänsä Neuvostoliitossa tapahtuvilta julmuuksilta ja viihtyy mieluummin dekadenteissa juhlissa. Brooksin kanssa Jones taas ystävystyy.

Kaikki ei Moskovassa kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, ja Jones suuntaakin kohti etelää, Ukrainan Donetskiin, joka tuolloin tunnettiin nimellä Stalino neuvostojohtajan mukaan.

Talvisessa Ukrainassa on paitsi kylmä myös nälkä. Paikalliselta maatalousväestöltä vietiin kaikki vilja valtion tarpeisiin. Suuri osa viljasta myytiin ulkomaille, ja sillä rahoitettiin Neuvostoliiton aseteollisuutta. Ukrainalaisille se merkitsi nälänhätää, joka sai nimen holodomor, nälkäkuolema. Se aiheutti miljoonia kuolonuhreja.

Jones kohtaa matkallaan sanoinkuvaamattoman traagisia kohtaloita, luurangoksi kuihtuneita ihmisiä, jopa kannibalismia. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, mitä Ukrainassa tapahtuu, mutta Jones päättää kertoa totuuden koko maailmalle.

Holland kuvaa tapahtumia koskettavasti. Jonkun toisen ohjaajan käsissä elokuvasta olisi ehkä tullut liian melodramaattinen, mutta Holland on saanut aikaan vahvan ja uskottavan tarinan, jonka kuvakerronnassa voi nähdä kaikuja elokuvahistorian klassikoista.

Sympaattisen oloinen James Norton esittää pääroolia vähäeleisesti, mutta hänestä välittyy pienin elein kärsimystä ja myötätuntoa. Peter Sarsgaard taas tekee herkullisen suorituksen korruptoituneena limanuljaskana.

Jonesin matkan lisäksi tarinaan on lisätty osuuksia, joissa on mukana kirjailija George Orwellin hahmo. Orwellin klassikkoteoksen Eläinten vallankumouksen maanviljelijä on nimeltään Jones, ja elokuva antaa ymmärtää, että hahmo on nimetty Gareth Jonesin mukaan. Jonesin ja Orwellin kohtaaminen on ilmeisesti täysin fiktiivinen, mutta siitä saadaan elokuvaan yksi kiinnostava taso lisää.

Jussi Huhtala

Mr. Jones -elokuvan traileri

Lisää luettavaa