Murtumaton

29.1.2015 08:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.01.2015

Angelina Jolien toinen ohjaustyö Murtumaton on odotettu elokuvatapaus, joka kertoo olympiaurheilija ja sotavanki Louis ”Louie” Zamperinin (1917–2014) huikean selviytymistarinan. Zamperinin juoksijalahjat veivät hänet pitkänmatkan juoksukilpailuun vuoden 1936 Berliinin olympialaisiin, mutta toisen maailmansodan myötä haaveet olympiajuoksusta Tokiossa vaihtuivat vankileirikokemuksiin. Zamperini selvisi pommikoneen vesisyöksystä ja sinnitteli 47 päivää pelastusveneessä Tyynellä valtamerellä. Lopulta pelastus tuli vihollisen laivaston myötä, mikä johti vankeuteen brutaaleilla japanilaisilla vankileireillä. Kirjailija Laura Hillenbrand (Seabiscuit) inspiroitui Zamperinin tarinasta ja ryhtyi monivuotiseen prosessiin kirjoittaa miehen elämäkertaa. Lopputuloksena on vuonna 2010 ilmestynyt Unbroken, jonka pohjalta elokuvan käsikirjoitus on sovitettu.

Elokuva alkaa sotakuvauksesta, jossa pommikoneet käyvät tulitaistelua. Siitä kerronta siirtyy Zamperinin (Jack O’Connell, ’71) nuoruuden vaiheisiin, joissa valotetaan hänen taustaansa ja niitä merkittäviä hetkiä ja henkilöitä, jotka viitoittivat miehen elämänsuuntaa. Isoveljen usko Louien kykyihin ja jatkuva kannustus ovat voimavaroja, jotka kantavat Louieta eteenpäin niin juoksu-uralla kuin vankileirien vaikeuksissa. Persoonana Louie on taistelija, joka ei luovuta. Tämä taisteluhenki on tarinassa läsnä yhtä lailla sen juoksukohtauksissa sekä hetkissä, joissa kamppaillaan eloonjäämisestä. Tavoite on molemmissa sama: selvitä kisassa loppuun asti, aina maaliin saakka. Valtamereltä ja vankileiriltä selviytymisen palkintoa suurempaa ei olekaan, sillä maalissa häämöttävät pelastus ja elämä.

Vankileirillä Louie kohtaa Linnuksi kutsutun vanginvartijan (Miyavi), joka ensihetkistä lähtien ottaa Louien sadistisen väkivallan kohteeksi. Käynnistyy valtapeli, jossa Linnun aseina ovat asema ja väkivalta, Louiella henkinen vahvuus ja kyky vastaanottaa iskuja. Jokin Louien rauhallisessa, sisua huokuvassa olemuksessa herättää Linnussa reaktion, joka ulkoisesta viileydestä huolimatta täyttää miestä sisäisellä raivolla. Lintu tunnistaa Louien taisteluhengen ja sitä suuremmalla vimmalla pyrkii murtamaan miehen. Väkivaltaan vastaaminen väkivallalla on houkutus, mutta onko loppujen lopuksi paras kosto se, että selviytyy leiriltä elossa henkisenä voittajana. Jos pystyn kestämään, pystyn selviämään.

Louie Zamperinin fiktiivinen vastine voisi löytyä elokuvan Lannistumaton Luke (1967) päähenkilöstä. Paul Newman esitti vankilatuomion saavaa, pakkotyöhön joutuvaa nuorta miestä, joka Louien tavoin joutui vanginvartijoiden silmätikuksi. Vaikka Luke joutui eristykseen, silmittömän väkivallan kohteeksi tai lyötiin maahan, mies sinnitteli eteenpäin, hän ei lannistunut. Lannistu ei myöskään Louie. Kun Luke ja Louie ovat maassa, molempia neuvotaan myös pysymään maassa. Sisulla nämä miehet kuitenkin osoittavat henkisen voiton arvon ja maksavat siitä myös kovan hinnan. Selviytyminen ja sisukkuus ovat Zamperinin tarinan kulmakiviä.

Sanomattakin selvää, että brittinäyttelijä Jack O’Connellin (s. 1990) roolisuoritus on keskeinen elokuvan onnistumisen kannalta. O’Connell heittäytyy vaativaan rooliinsa koko sydämellään ja ruumiillaan. Hänen muodonmuutoksensa vahvasta urheilijamiehestä aliravituksi ja heikentyneeksi sotavangiksi on vaikuttavaa seurattavaa. Zamperinin kokemukset koettelevat inhimillisen sietokyvyn rajoja ja O’Connell tulkitsee koskettavalla herkkyydellä ja voimakkaalla läsnäololla näitä haastavia vaiheita. Kiitettäviä roolisuorituksia tekevät myös sivuosien näyttelijät. Japanilainen rokkari Miyavi on yhtä lailla unohtumaton ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Murtumaton on kaunis ja koskettava elokuva. Veteraanikuvaaja Roger Deakinsin työnjälki on upeaa katsottavaa. Monivaiheinen selviytymistarina inspiroi vahvasti yli valkokangasajan viiden tähden arvoisesti. Elokuva herättää toivoa ja pitää sisällään tärkeää sanomaa anteeksiannosta ja itseensä uskomisesta. Se osoittaa myös millainen merkitys muiden valamalla uskolla voi vaikeina hetkinä olla.

Murtumaton -elokuvan traileri

Lisää luettavaa