Nainen, pyssy ja nuudelipuoti

GENRE , ENSI-ILTA 1. huhtikuuta TÄHDET

Monelle Coenin veljesten elokuvien ystävälle voi mennä herne nenään jo Zhang Yimoun uuden elokuvan alkumetreillä. Sulavista toimintaelokuvistaan kuten Hero ja Lentävien tikarien talo muistettava ohjaaja on tehnyt uuden version veljesparin synkästä uusnoir-klassikosta Blood Simple. Mutta sen sijaan että alkuperäiselle teokselle oleellista asetelmaa Texasin synkeydestä olisi kunnioitettu, Yimou on päätynyt sijoittamaan elokuvan muinaiseen Kiinaan. Pääosissa ovat rosoisten luonnenäyttelijöiden sijaan kirkkaanvärisiin karamelliasuihin sonnustautuneet hölmöilevät koomikot.

Nuudelipuotia pyörittävä nimetön vaimo (Yan Ni) on kyllästynyt olemaan miehensä Wangin (Ni Dahong) pieksettävänä. Hän hankkii kiertävältä kaupustelijalta huipputeknologiaa edustavan pistoolin, jolla aikoo pitää ukkonsa aisoissa. Aseen luoman turvallisuuden tunteen voimin hän uskaltautuu ottamaan nuudelipuodin avustaja Li’stä (Sheng-Yang Xiao) itselleen rakastajan. Mutta kun Wang kuulee asiasta, hän palkkaa kivikasvoisen poliisin Zhangin (Sun Honglei) hoitamaan molemmat päiviltä. Mutta tälläpä on omat suunnitelmansa kaikkien pään menoksi.

Yimou ei vedä koko kuviota aivan täysin farssiksi, vaikka elokuvan alku antaakin niin ymmärtää. Hänen elokuvastaan löytyy Coeneillekin tuttua jylhää kolkkoutta. Zhang myös uskaltaa luottaa kuvan voimaan ja höystää elokuvaansa pitkillä sanattomilla jaksoilla. Ohjaajalle tuttu visuaalinen taitavuus on jälleen hyvin hallinnassa. Etenkin yölliset otokset autiomaasta ovat henkeäsalpaavan kauniita.

Elokuva sisältää silti melko paljon kiinalaista hönöhuumoria, jonka uppoavuus länsimaiseen yleisöön tunnetusti vaihtelee. Elokuvasta nauttii parhaiten, kun sitä ei koko ajan vertaa alkuperäiseen klassikkoon. Kamppailulajiakrobatiaa odottavat joutunevat pettymään, vaikka mukana onkin upeaa taikinanheittotaituruutta esittelevä nuudelinpaistokohtaus.

Paavo Ihalainen

Tähdet: ★★★

Nainen, pyssy ja nuudelipuoti – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat