Napapiirin sankarit 2

GENRE ENSI-ILTA 30.09.2015 TÄHDET

Hollywoodissa menestyselokuvista tehdään jatkuvasti jatko-osia ja haetaan helppoja hittejä, mutta Suomessa jatko-osat eivät ole kovin yleisiä. Napapiirin sankarit on poikkeus sääntöön. Vuonna 2010 ilmestynyt komedia oli iso menestys ja keräsi lähes 400 000 katsojaa. Elokuva huomioitiin myös Jussi-gaalassa, ja sai muun muassa parhaan elokuvan palkinnon. Napapiiriin sankareista onkin tullut pieni moderni klassikko, jonka repliikeistä on tullut lentäviä lauseita. Ei siis yllätä, että se on saanut nyt jatkoa.

Dome Karukoski ei jatka ohjaajana Napapiirin sankarit 2:ssa, mutta tarina on jälleen palkitun Pekko Pesosen kirjoittama. Ohjausvastuun on saanut jalkapallokomedia Kulman poikien tekijä Teppo Airaksinen.

Kakkososassa Jussi Vatasen esittämä Janne ja Pamela Tolan esittämä Inari ovat saaneet tyttären, joka on elokuvan alussa vuoden ikäinen. Lumi-nimisestä tyttärestä tulee yksi elokuvan keskushahmoista, tai pikemminkin eräänlainen hitchcockilainen MacGuffin, tarinankerronnan apuväline, jolla liikutetaan juonta eteenpäin. Siinä missä ensimmäisessä osassa oltiin digiboksin perässä, nyt joudutaan etsimään alituiseen katoavaa tytärtä.

Jasper Pääkkösen
ykkösosassa esittämä Kapu ei ole mukana elokuvassa, mutta Timo Lavikainen palaa Räihäsen rooliin. Hän seurustelee ykkösosasta tutun Marjukan (Miia Nuutila) kanssa ilmeisen vakituisesti. Räihänen ja Marjukka tulevat Lappiin Jannen ja Inarin luokse kyläilemään, ja pian naiset päättävät lähteä viettämään tyttöjen iltaa. Janne ja Räihänen jäävät Lumi-tyttären lapsenvahdeiksi, mutta pian heilläkin alkaa menojalka vipattaa. Sikeäuninen pikkutyttö otetaan Lapin yöhön mukaan.

Inari ja Marjukka ovat saaneet oman tarinansa, joka kulkee Jannen ja Räihäsen toilailujen rinnalla. Naisten valitsema menomesta sattuu olemaan Inarin exän pikku-Mikon (Kari Ketonen) omistama loistohotelli, ja näin elokuvaan saadaan vielä yksi ykkösosasta tuttu hahmo lisää.

Kakkososa on alkuperäistä matalaotsaisempi ja hölmömpi. Musta huumori on korvattu runkkaus- ja toilettihuumorilla, ja siinä on mukana teinikomedian henkeä. Silti lopputulos on viihdyttävä ja sympaattinenkin, mistä voi kiittää luontevia näyttelijöitä ja vauhdikkaasti etenevää tarinaa.

Lapin maisemissa ruskan aikaan kuvattu elokuva näyttää komealta. Mukaan on yllättäen lisätty myös räjähdyksiä ja näyttävä toimintakohtaus, jossa sankarimme joutuvat keskelle suihkuhävittäjien sotaharjoitusta.

Hölmöjen juttujen sekaan mahtuu kekseliäitä valopilkkuja ja hauskoja uusia hahmoja. Rastaletit päähänsä saanut Santtu Karvonen esittää Kämäräistä, joka on hupaisa sekoitus viritettyä autoaan rakastavaa amisjätkää ja hiphop-gangstaa.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat