Need For Speed

14.3.2014 00:01
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 14.03.2014

Samannimiseen kaahailupeliin pohjautuva Need for Speed kaasuttaa Fast & Furious -sarjan renkaanjäljissä kosiskellen samaa katsojakuntaa pelin ystävien ohella. Omaperäisyydessä ja viihdyttävyydessä Need for Speed jää kuitenkin isomman franchisen varjoon.

Need for Speedin pääosassa nähtävä Aaron Paul karistaa harteiltaan Breaking Bad -tv-sarjasta tutuksi tulleen, surusilmäisen Jesse Pinkmanin roolin. Breaking Badissa nuori näyttelijä todisti hallitsevansa erittäin vahvan dramaattisen ulosannin, ja Need for Speedin henkilöhahmojen uskottavuus lepääkin suurelta osin Paulin harteilla. Ilman lahjakasta ja karismaattista näyttelijää kaahailuelokuva olisi hukassa. Need for Speedille hän on kuin Vin Diesel Fast & Furiousille, joskaan yhtä laaja-alaiseksi hän ei pääse ratin ja penkin väliin pakotettua ja hölmöillä repliikeillä varustettua kostonenkeliään kasvattamaan.

Laittomia kilpa-ajoja harrastava Tobey Marshall (Paul) vapautuu vankilasta ja lähtee vaatimaan oikeutta hänet vankilaan saattaneiden tapahtumien johdosta. Hänen mielestään ainoa tapa saada tuota oikeutta on osallistua maan suurimpaan laittomaan autokisaan, jossa vastassa on ennakkosuosikki ja Tobeyn vanha vihamies Dino Brewster (Dominic Cooper). Tarvittavan auton hän saa Imogen Pootsin esittämän brittinaisen avulla, ja matka halki mantereen kohti salaista kisapaikkaa alkaa. Ennen varsinaista kilpa-ajoa Tobey joutuu siis kilpailemaan aikaa ja perässä kaahavia poliiseja vastaan.

Need for Speed on elokuvana uskollinen autopelin logiikalle, mikä korostuu varsinkin loppukisassa, jossa käytössä ovat kaikki pelin keskeisimmät elementit. Näyttäviä kaahailujaksoja rytmittävät tarinaa dramaattisemmin eteenpäin vieväksi tarkoitetut kohtaukset, joita elokuvaan on kirjoitettu oikeudenmukaisen koston muodossa. Pääosaan nousevat kuitenkin odotetusti nopeat autot ja niiden vakavailmeiset kuskit, joiden ainoa päämäärä elämässä on olla maalissa ensimmäisenä.

Hengästyttävän vauhdikkaat toimintakohtaukset on luotu tyylikkäästi, ja autot ovat persoonallisen näköisiä ja koneiden murina komeaa. Stuntmiehenä uraa rakentaneella, Need for Speedissä ensimmäisen soolo-ohjauksen tekevällä Scott Waughnilla on selkeä näkemys siitä, mikä näyttää toimintaelokuvassa hyvältä.

Mutta toimintakohtausten komeudesta huolimatta Need for Speed on käsikirjoitukseltaan surkea, dialogiltaan nolo ja näyttelijätkin Paulia ja Pootsin ajoittaista ärhäkkyyttä lukuunottamatta kuin puusta veistettyjä. He jäävät Michael Keatonin esittämää kisajärjestäjää myöten yksiulotteisiksi taustavoimiksi, joille ei anneta mitään järkevää sanottavaa.

Useiden peleihin pohjautuvien toimintaelokuvien tapaan myös Need for Speed kärsii absurdeista juonenkäänteistä. Näistä kummallisimpia hallitsee Tobeyn lentävä kaveri. Hänen tehtävänään on esitellä elokuvassa erilaisia lentohärveleitä pikku-Cessnasta lehdistön ja armeijan helikoptereihin, joilla hän kurvailee Tobeyn kannoilla mantereen halki ja on osallisena parissa pelastusoperaatiossa. Miten hän saa aina käsiinsä uuden lentolaitteen ihan noin vaan naps, jää hämärän peittoon.

Need For Speed -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa