Nerve

11.8.2016 13:38
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 12.08.2016

Kiltti koulutyttö Vee (Emma Roberts) ei saa kerrottua äidilleen haluavansa jatko-opiskelemaan kauemmas kotoa. Kun hän ei saa sanottua koulun sporttikörmylle olevansa ihastunut tähän, hänen eläväisempi kaverinsa Sydney (Emily Meade) tekee sen hänen puolestaan. Nöyryytetty Vee ilmoittautuu pelaajaksi netin Nerve-peliin, jossa haasteiden toteuttaminen tuo koko ajan kasvavia rahapalkintoja, mikäli pelaaja saa katsojiksi ilmoittautuneista Nerven seuraajista itselleen tukijoita.

Itsensä haastaminen osoittautuu adrenaliiniryöpyissään addiktiiviseksi, ja pian Nerven käyttäjät ovat äänestäneet hänet Dave Francon esittämän Ianin parivaljakoksi. Mutta kun tehtävät alkavat muuttua liian haastaviksi, vaarallisiksi ja henkilökohtaisiksi, ei pelistä enää voi irrottautua.

Kun Nerve pääsee käyntiin, se osoittautuu yllättävän toimivaksi, hauskaksi ja jännittäväksi seikkailuksi – vähän samaan tapaan kuin Unfriended yllättäen osoitti netin ja somettamisen soveltuvan onnistuneen kauhuleffan aiheeksi. Mutta puolivälissä tapahtuu jotain outoa: juuri kun elokuva onnistuu olemaan lähes sietämättömän jännittävä, se muuttuu vain sietämättömäksi. Tekijät tuntuvat hukkaavan kokonaan otteensa materiaaliin olivat kyseessä sitten sen ihmissuhteet, pelin toimintamekanismit tai motivaatioihin sen takana.

Konsepti on valmiiksi hieman hölmö – tuhansien nuorten jo parin vuoden ajan pelaama peli-ilmiö, joka on välttänyt median tai virkavallan huomion – mutta sen on antanut anteeksi, koska se toimii muuten. Yhtäkkiä kaikki on mahdollista, koska tietotekniikka. Puuttuu enää, että harrastelijateininörttien hakkerointi saisi puhelinten näytöt kipinöimään kuten vuosikymmenten takaisissa tieteisjännäreissä.

Aikuisilta salatun sometodellisuuden tutkielman muuttuessa lekalla päähän -moralisoinniksi, voi vain epätoivoisena seurata, kuinka kaikki alkupuolella rakennettu kiinnostava materiaali murenee tuhkaksi aivan muutamassa silmänräpäyksessä. Valitettavasti elokuvan laahautuminen sekavaan ja väkisin väännetyn epäuskottavaan lopetukseensa kestää vielä ikuisuuden.

Turhautuminen on niin suurta, että vain alun lupauksien väkisin ajatteleminen estää antamasta elokuvalle yhtä tähteä.

 

Nerve -elokuvan traileri

Lisää luettavaa