No Hard Feelings

Paljasta pintaa, seksiä, tuhmia vitsejä, törmäilyä ja yhteiskuntakritiikkiä – satiiri helikopterivanhemmuudesta voisi räväyttää rajumminkin. (Ikäraja K-12)

4.7.2023 20:54
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 05.07.2023

Gene Stupnitsky teki muutama vuosi sitten hillittömän hauskan ja positiivisesti epäkorrektin Good Boys -teiniseksikomedian. (2019) Jennifer Lawrencen tuottamalta ja tähdittämältä No Hard Feelingsiltä voisi odottaa jotain samaa, mutta tuntuu siltä, että Stupnitskyn ääni olisi mykistetty tätä varten.

Tekopyhän ja aivan tarpeettoman kohun Amerikan konservatiivipiireissä aiheuttanut elokuva kertoo Lawrencen esittämästä kolmekymppisestä Maddiesta, joka on menettämässä lapsuudenkotinsa, koska alueesta on tulossa rikkaiden rantatontti, eikä hänellä ole enää varaa maksaa kiinteistöveroja. Vauhdikkaana raikulityttönä tunnettu Maddie on riipinyt Uber-kuskina dollaria kasaan, mutta hän menettää työautonsa.

Maddien kaveripariskunta bongaa erikoisen Craigslist-ilmoituksen, jonka palkkiona on auto. Maddien pitää vain viedä helikopteripariskunnan 19-vuotiaan nörttipojan Percyn (Andrew Barth Feldman) neitsyys ennen kuin tämä suuntaa kohti Princetonin huippuyliopistoa.

Ylisuojelevat vanhemmat eivät tietenkään halua, että Percy tajuaa kupletin juonen, joten Maddien pitää vietellä introvertti poikaparka kunnon miestennielijän kikoin. Pokaaminen on toki Maddielle tuttua hommaa, mutta Percy on ujo romantikko, joka ei taivu niin vain vanhemman naisen riiaukseen.

Myötähäpeän puolelle menevä No Hard Feelings haluaisi olla vanha kunnon kasarin seksihurjastelukomedia, mutta taipuu lopulta huomattavasti kesymmäksi versioksi niistä. Elokuva on saanut USA:ssa R-ikärajasuosituksen, joka tarkoittaa normaalisti K16-leimaa Suomessa, mutta meilläpä leffa on kielletty alle 12-vuotiailta. Ehkä se kertoo tarpeellisen?

Leffan ”rajuin” kohtaus nähdään öisellä rannalla, kun Maddie ja Percy ovat alastonuinnilla ja känniset nuoret varastavat heidän vaatteensa. Maddie juoksee heidän peräänsä ilman rihman kiertämää ja pistää porukan nippuun tissit ja pylly heiluen. Vitsit ovat samaa tasoa – eivätkä ne ole lopulta näinkään tuhmia.

Kuten tuli jo todettua, No Hard Feelings aiheutti kohun USA:ssa, ja sitä on syytetty muun muassa groomaamisesta ja jopa varttipedofiliasta. Vanhempi nainen pokailee 19-vuotiasta aikuista miestä ja se on nyt jonkinlaisen maailmanlopun 666-wokemerkki ja osoitus Hollywoodin pedofiiliringeistä. Eipä tässä voi taas kuin huokaista syvään, pohtia ihmiskunnan hitaasti mutta varmasti rappeutuvaa älykkyyttä ja kaivaa itselleen yhä syvempää poteroa.

Ohjaaja Stupnitsky on kertonut elokuvan olevan satiiri ylisuojelevista vanhemmista ja minkälainen karhunpalvelus tällainen helikopterivanhemmuus lapsille on. Lapset eivät välttämättä ymmärrä elämää perhekuplan ulkopuolella, ja se tulee aiheuttamaan heille jättimäisiä ongelmia – kuten kohu elokuvan ympärillä ironisesti osoittaa.

Noh, ainakin No Hard Feelings on ihan passeli kesäkomedia, vaikkei se vedäkään vertoja niille oikeasti tuhmille ja tyhmille kasariesikuvilleen. Ennen tehtiin seksikomediatkin paremmin!

Niko Ikonen

No Hard Feelings -elokuvan traileri

Lisää luettavaa