Not Another Teen Movie

29.3.2002 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Televisiotuottajana (mm. MTV Movie Awards Show) ja -ohjaajana aiemmin töitä tehneen Joel Gallenin Not Another Teen Movie lienee syntynyt Scary Movien menestyksen innoittamana. Kun teinikauhuelokuvista tehty parodia kerran menestyi niinkin hienosti, niin kyllä kai samaan voi pystyä myös kiltimpiä teinihömppäkomedioita ivailemalla?

  Tekijäjoukosta löytyy aihepiiriä sivuavaa kokemusta: teinikauhun saralla jo muutoinkin kunnostautunut tuottaja Neal H. Moritz on ennestään tuttu I Know What You Did Last Summer – ja Urban Legend -elokuvista. Näiden teosten lisäksi Moritz on tuottanut myös Cruel Intentions -elokuvat, joita Not Another Teen Movie ehkä hieman yllättäen muiden muassa parodioi. Tee ensin elokuva tosissasi ja sen jälkeen parodiaversio perään?

  [Not Another Teen Movie]Not Another Teen Movie kokoaa teinielokuvien kliseet kokoon suunnilleen odotetusti. Se alkaa ihan oikeastikin kohtalaisen hauskalla parodialla American Pien avauskohtauksesta, jossa kauhistuneet vanhemmat yllättävätkin teinipojan sijasta tyttärensä varsin villeistä masturbointipuuhista. Itse pääjuonessa koulun suosituin urheilijapoika (yllättävän sympaattisesti roolista suoriutuva Chris Evans) yrittää tehdä samaisesta tytöstä prom queenin vedonlyönnin tuloksena, tyyliin She's All That.

  Kapuloita rattaisiin heittää koulun cheerleader-ryhmä, jonka kilpailu toisen koulun tummaihoisen ryhmän kanssa on peräisin elokuvasta Bring It On. Aitoa seksikkyyttä elokuvaan tuo nuoren miehen ilkeä sisko, roolissa Mia Kirshner, joka haluaa sänkyyn veljensä kanssa tyyliin Cruel Intentions. Välillä käydään tietysti myös road tripillä. Ja niin edelleen: kaikesta, minkä olet viime vuosina teinielokuvissa nähnyt, tehdään tässä todennäköisesti pilaa.

  Huumorin toimivuus on melko satunnaista. Selvästi suuremman osan aikaa Not Another Teen Movie on vaivaannuttavan typerä kuin hauska, mutta yllättävän monessa kohdassa se on myös jälkimmäistä. Amerikkalaisen komedian viime vuosina överiksi viety pieru- ja ulostehuumori on vahvasti läsnä. Se ei läheskään kaikissa tapauksissa toimi.

  Kaikesta huolimatta Not Another Teen Movie on kuitenkin kokonaisuutena hivenen parempi kuin olisi etukäteen odottanut. Tekijät ovat tietoisia, mistä heidän parodioimansa genre on peräisin. Nuorten käymän koulun nimi on John Hughes High School, ja Hughesin elokuvien vakiotähti Molly Ringwald nähdään cameo-roolissa. Hughes-klassikon The Breakfast Club jälki-istuntokohtauksen uuteen versioon on jopa saatu ilkeän opettajan rooliin sama näyttelijä, Paul Gleason, kuin alkuperäisessä. Näyttelijäpisteet vetää puolestaan kotiin päähenkilötytön rahatonta, viinaanmenevää isää tulkitseva Randy Quaid.

  Lisää luettavaa