Oikeuden kasvot

GENRE ENSI-ILTA 03.10.2008 TÄHDET

Legendaariset Hollywood-veteraanit Robert De Niro ja Al Pacino nähdään kohtalaisen sujuvassa rikosdraamassa, joka ei juuri erotu keskinkertaisesta televisiosarjan jaksosta.

Oikeuden kasvoja on etukäteen markkinoitu harvinaisena tilaisuutena nähdä legendaariset Hollywood-veteraanit Robert De Niro ja Al Pacino samassa elokuvassa.

Oscar-palkitut mestarinäyttelijät ovat tehneet aiemmin vain kaksi yhteistä elokuvaa, jotka ovat vieläpä molemmat mestariteoksia: Francis Ford Coppolan Kummisetä osa II (1974) ja Michael Mannin Heat (1995).

Kummisedän jatko-osassa De Niroa ja Pacinoa ei nähty samoissa kohtauksissa, ja Heatissakin miesten yhteiset kohtaamiset jäivät lyhyiksi. Oikeuden kasvoissa De Niro ja Pacino sen sijaan ovat saaneet kosolti yhteisiä kohtauksia.

Oikeuden kasvot kertoo kahdesta newyorkilaisesta veteraanietsivästä. Turk (De Niro) ja Rooster (Pacino) ovat toimineet vuosikymmeniä yhteistyössä. Eläkeikää lähestyvät etsivät eivät pääse laittamaan virkamerkkejään naulaan vaan saavat tehtäväkseen tutkia sutenöörin murhaa. Alkaa selvitä, että Manhattanilla liikkuu sarjamurhaaja.

Runosäkeitä laativa tappaja on alkanut surmata lain kouran välttäneitä rikollisia. Hän on päättänyt puhdistaa kadut rikollisista, koska poliisi ei siihen tunnu pystyvän. Jo alussa annetaan selvästi ymmärtää, että ennenkin lain omiin käsiinsä ottanut Turk on tuo salaperäinen murhaaja.

Newyorkilainen Jon Avnet (s. 1949) on pitkän linjan tuottaja ja ohjaaja, joka tunnetaan lämminhenkisestä menestysdraamasta Paistetut vihreät tomaatit (1991). Avnetin edellinen pitkä elokuva 88 minuuttia (2007), jossa Pacino myös esitti pääosaa, sai heikot arvostelut eikä erityisemmin menestynyt. Suomessa se julkaistiin suoraan dvd:nä.

Käsikirjoittaja Russell Gewirtzin aikaisempaa tuotantoa on Spike Leen parin vuoden takainen ohjaustyö Inside Man.

Oikeuden kasvojen sivuosissakin nähdään päteviä näyttelijänimiä kuten Brian Dennehy (Rambo: First Blood) Turkin ja Roosterin esimiehenä sekä John Leguizamo (The Happening) etsiväkollegana. Nuorempaa polvea edustaa räppäri 50 Centinä paremmin tunnettu Curtis Jackson, joka esittää huumediileriä.

Oikeuden kasvot on kohtalaisen sujuvasti etenevä rikosdraama, mutta sitä katsoessa ihmetyttää, miksi De Niro ja Pacino ovat valinneet juuri sen yhteiseksi projektikseen kaikista maailman käsikirjoituksista. Avnet ei tunnu saavan aikaan kunnon toimintaa tai jännitystä.

Oikeuden kasvot ei oikeastaan erotu keskinkertaisesta televisiosarjan jaksosta kuin näyttelijäkaartiltaan, eivätkä valkokangaslegendat tarjoa roolityössään erityisiä tähtihetkiä.

De Niron ja Pacinon faneille Oikeuden kasvot lienee pakollista katsottavaa, mutta tuskin sitä vuosien päästä tapauksena muistellaan.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat