Onneli ja Anneli

GENRE ENSI-ILTA 17.01.2014 TÄHDET

Suosittujen lastenkirjojen tyttöenergiset sankarit saavat arvoisensa värikkään ja iloisen fantasiaseikkailun, joka on ehdotonta parhaimmistoa viime aikaisten lapsille suunnattujen elokuvien joukossa.

Onneli ja Anneli ovat kaksi pikkutyttöä, jotka kumpikin ovat omalla tavallaan muulle maailmalle näkymättömiä. Onnelilla on niin paljon sisaruksia, etteivät hänen vanhempansa huomaa, vaikka tyttö välillä häviäisi omille teilleen pitkäksikin aikaa. Annelin eronneilla vanhemmilla on omat kuvionsa, ja he ovat tottuneet siihen, että tytär osaa pitää huolta itsestään.

Onnelia ja Annelia moinen vähälle huomiolle jääminen ei haittaa, sillä he ovat mielellään vain toistensa seurassa. Niinpä he jälleen vanhempiensa tutkalta kadotessaan viettävät mitä sadunomaisimman kesän, jolloin koko maailma on kuin tehty heitä varten.

Heti alkuun tytöt löytävät ison rahanipun, joka on kuin osoitettu Onnelille ja Annelille. Pian sen jälkeen kaksikko kohtaa rouva Ruusupuun (Eija Ahvo), jolla on talo-ongelma. Hänelle rakennettu talo on mittavirheen vuoksi sopivan kokoinen kahdelle pikkutytölle. Mutta mistä sellaiset saisivat tarpeeksi rahaa talon ostamiseen? Kas näin onnekkaat yhteensattumat johtavat siihen, että keskenään viihtyvillä tyttösillä on oma salainen mökki täynnä kauniita esineitä.

Uusi koti tarkoittaa myös uusia naapureita molemmin puolin. Onnelin ja Annelin tapauksessa kummatkin ovat omalla tavallaan salaperäisiä. Toisella puolella asustaa synkkä ja hieman pelottava rouva Rosina Rusina (Johanna af Schultén), joka pelkää kauniin ja hyvän katoamista niin, että mieluummin vaikka kätkee tyttöjen tuomat ruusut pimeään ja kylmään kellariin kuin nauttii niiden kauniudesta. Toisella puolella taas asustavat aurinkoiset tädit Tingelstiina ja Tangelstiina (Kiti Kokkonen ja Elina Knihtilä), joiden puutarha pitää sisällään mitä ihmeellisempiä salaisuuksia.

Tyttöjen elämään tulee vedettyä myös muuten mukava jäätelökauppias Arska (Samuli Vauramo), joka on mummonsa (Kristiina Elstelä) vuoksi joutunut ikävään tilanteeseen. Pelihimon valtaan joutunut mummo pelaa kaikki Arskan jäätelönmyynnillä saamat rahat, ja niinpä jäätelökärryn makuvalikoima supistuu supistumistaan. Onnelin ja Annelin rahat ja niiden jälkeen Tingelstiinan ja Tangelstiinan arvokkaat kotieläimet joutuvat ahdingossa olevan Arskan suunnitelmien kohteeksi. Pian apuun tarvitaan niin Onnelin Petteri-veljeä (Elias Koistinen) ja kylän mieluummin taidetta tekevää kuin rikoksia ratkaisevaa poliisia (Jaakko Saariluoma).

Häpeilemättömän kupliva ja värikäs Onneli ja Anneli on täynnä tyttöenergiaa. Sellaisena se olisi ehkä helpostikin väheksyttävissä, mutta silloin ummistaa silmänsä todellisuudelta. Tälle kohderyhmälle ei todellakaan tehdä tarpeeksi tällaisia elokuvia.
Lopussa rikosjuonne muodostuu ehkä turhankin toiminnalliseksi ja mikä pahinta, tyttösankarit sivuosiin jättäväksi. Juoniaihio on myös sen verran selkeä, että sen aukikehittymistä olisi voinut tiivistää ja keskittyä vieläkin enemmän Onnellin ja Annelin mielikuvitusta kutkuttaviin löytöihin omassa kodissaan ja naapurustossaan.

Hyväntuulisuus on kuitenkin elokuvan ja sen raikkaiden päähenkilöiden, Aava Merikannon ja Lilja Lehdon ehdoton valtti. Heitä tukevat ohjaaja Saara Cantell ja kanssanäyttelijät, jotka eivät ryhdy sooloilemaan, vaan kaikki tapahtuu lasten ehdoilla.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat