Onnelin ja Annelin talvi

8.10.2015 11:34
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 09.10.2015

Viime vuonna ilmestynyt Onneli ja Anneli oli sympaattinen filmatisointi Marjatta Kurenniemen lastenkirjasta, jossa nimihahmot kokevat juuri itsensä kokoisia seikkailuja ilman sen suurempia rajoja toden ja fantasian välillä. Se sai yli 177 000 katsojaa, eikä ole mitään syytä kuvitella, että sen jatko-osa pärjäisi yhtään huonommin.

Asialla on jälleen sama tekijäkaarti kameran edessä ja takana. Uusiakin hahmoja nähdään, kun Vaaksanheimon peukaloisperheen auto kokee kolarin Onnelin ja Annelin pikkutyttöjen unelmatalon ulkopuolella. Vaaksanheimot asettuvat tyttöjen nukkekotiin odottamaan auton paluuta korjaamolta, mutta kaikki ei ole sillä selvä. Edellisestä osasta tutun Samuel Vauramon esittämän huoltoaseman mekaanikon tyttöystävää (Inka Kallén) masentaa rahan puute, ja paikallinen kummajaisgallerian pitäjä voisi maksaa Vaaksanheimoista sievoisen summan.

Tietysti jo Onneli ja Anneli toimi lapsenomaisella logiikalla, jossa tapahtui ihmeellisiä asioita juuri oikeaan aikaan, mutta Onnelin ja Annelin talvi menee siis vielä askeleen fantastisempaan suuntaan. Ison ja suuren erolla mukavasti leikittelevä elokuva viihdyttää jälleen visuaalisuudellaan, mutta värikkään kuoren alle on leivottu myös opettavaista tarinaa siitä, kuinka erilaisuus ei tarkoita vähempiarvoista – oli koko mitä tahansa.

Jälleen kerran Saara Cantell osoittaa kykynsä lapsinäyttelijöiden ohjaajana. Oikeastaan hän menee sen ylikin, sillä kummassakin Onneli ja Anneli -elokuvassa kaikki tapahtuu lasten ehdoilla. Tähän on tietysti myötävaikuttanut Sami Keski-Vähälän onnistunut sovitus, joka tällä kertaa säilyttää tytöt toiminnan keskiössä loppuun asti.

Onnelin ja Annelin talvi osuu varsinaiseen kohderyhmäänsä varmasti sellaisella tarkkuudella, että pikkukatsojat tuskin rekisteröivät aikuiskatsojan silmään pistäviä asioita. Aava Merikanto ja Lilja Lehto ovat jälleen mahtavia tyttöenergiapaketteja, vaikka heillä paikoin on ongelmia esiintyä luontevasti minimaalisten Vaaksanheimojen kanssa, kun näitä ei kuvaustilanteessa ole tietenkään ole ollut paikalla.

Oleellisempaa elokuvan varsinaiselle yleisölle on luonteva ja mielikuvitusta kutkuttava fantasiamaailma, jota he pääsevät kokemaan Onnelin ja Annelin välityksellä.

 

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan traileri

Lisää luettavaa