Operaatio Rescue Dawn

26.10.2007 00:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.10.2007

Saksalaisohjaaja Werner Herzog (s. 1942) on pitkällä urallaan osoittanut hallitsevansa mestarillisesti sekä dokumentin että fiktiivisen elokuvan teon. Herzogin uusin pitkä elokuva on tositapahtumiin perustuva Operaatio Rescue Dawn, jonka päähenkilöstä Dieter Dengleristä hän teki jo kymmenen vuotta sitten dokumenttielokuvan Lentäjäpoika (Little Dieter Needs to Fly). Saksalaissyntyinen Dengler päätti jo lapsena haluavansa lentäjäksi, kun hän näki liittoutuneiden sotilaskoneen makuuhuoneensa ikkunasta. Dengler muutti nuorena miehenä Yhdysvaltoihin, missä hän pestautui laivaston lentäjäksi. Denglerin ensimmäisellä sotilaslennolla Laosin yllä vuonna 1966 hänen koneensa ammuttiin alas. Hän selvisi maahansyöksystä mutta joutui vankileirille.

Dieter Denglerin tarina ei ole aihepiiriltään mikään yllätyksellinen valinta Herzogin elokuvaksi. Hän on aina tehnyt elokuvia ihmisistä, jotka joutuvat poikkeuksellisiin olosuhteisiin. Myös viidakossa kuvaaminen on Herzogille tuttua, eikä hän sielläkään sorru kompromisseihin. Herzog hinaa vaikka höyrylaivan vuoren yli saadakseen haluamaansa kuvamateriaalia, kuten Fitzcarraldon (1982) kuvauksissa tehtiin.

Operaatio Rescue Dawnissa Dengleriä esittää Christian Bale, joka sopii Herzogin yhteistyökumppaniksi erinomaisesti. Balen fyysinen omistautuminen rooleihin on jo legendaarista. Valmistautuessaan elokuvaan The Machinist (2004) Bale melkein näännytti itsensä nälkään, jotta näyttäisi vuoden putkeen valvoneelta ruokahaluttomalta koneenkäyttäjältä. Sitten Bale muokkasi vartalonsa supersankarimittoihin elokuvaa Batman Begins (2005) varten. Pian sen jälkeen olikin vuorossa viidakossa riutuvan Denglerin rooli, johon Bale on uppoutunut hänelle ominaisella intensiteetillä.

Balen kohtalotovereita vankileirillä esittävät Jeremy Davies (Pelastakaa sotamies Ryan) ja lähinnä komedioista tuttu Steve Zahn eivät hekään ole säästelleet itseään. Heidän hahmoillaan on sellainen hullun kiilto silmissä, että se ei enää tunnu näyttelemiseltä. Davies on lisäksi kuihtunut niin ohueksi, että suorastaan tekee pahaa katsoa.

Operaatio Rescue Dawn sijoittuu Vietnamin sodan tapahtumapaikoille, mutta se on enemmän Denglerin selviytymistarina kuin sotaelokuva. Pakosuunnitelman toteuttaminen on vasta alkua. Varsinainen vankila on viidakko ja vastustaja luonnonvoimat.

Operaatio Rescue Dawnin tunnelma on realistisuudessaan ja uskottavuudessaan täysin poikkeuksellinen. Dengler tekee matkan paitsi viidakon myös ihmismielen pimeyden sydämeen tavalla, jota ei valkokankailla ole aiemmin nähty. Elokuvan katsominen voi olla raskas kokemus, mutta lopussa odottaa palkinto.

Lisää luettavaa