Paha pukki 2

24.11.2016 13:15
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 25.11.2016

Joulupukki panee, kiroilee, dokaa, varastaa ja vetää turpaan. Pukki on myös itsemurhaa hautova masentunut nihilisti, joka haukkuu kaikkia ja kaikkea. Välillä dissataan homoja, toisinaan etnisiä vähemmistöjä ja usein haukutaan ihan vain haukkumisen ilosta. Kuulostaako M.A. Nummisen legendaariselta biisiltä? No ei nyt aivan sentään. Se on vain Paha pukki 2.

Vuonna 2003 ensi-iltansa saanut Bad Santa oli erinomaisen anarkistinen ja poliittisesti epäkorrekti tehopakkaus. Se onkin nykyään arvostettu kulttileffa, jota moni pitää ehdottomana joululeffanaan. Tämä 13 vuotta myöhemmin pikaisesti kasaan parsittu jatko-osa on kuitenkin vain halpamainen ja törkeä rip-off. Eihän tästä nyt ole edes yritetty tehdä uutta pakettia. Se on kuin karkea hiilipaperikopio ensimmäisestä leffasta.

Juonellisesti edetään aivan samoissa merkeissä kuin aiemminkin – jos sitä nyt juoneksi voi kutsua. Tyypit siis lähtevät jouluna ryöstökeikalle, ja aivan kuten siinä ensimmäisessäkin osassa, homma alkaa mennä pipariksi. Nyt on mukaan saatu myös opettavaista moraalisaarnaa, joka tosin tuntuu täydellisen tekopyhältä ja pöljältä kaiken sen alapäähuumorin ja dissaamisen jälkeen. Tekijöiden motiivit ovatkin todella hukassa. Leffa on kuin risupaketti jouluaamuna. Tai ehkä se hirvittävän makuinen munatoti samana iltana. Tai hankeen muna kädessä sammunut naapurin tonttu.

Billy Bob Thornton kantaa renttumaisella charmillaan tätäkin elokuvaa, joskin kovin hatarin hartein. Tony Cox on palannut ylinäyttelemään rooliaan sakin aivoina. Lauren Grahamin tilalla nähdään uhkea Christina Hendricks. Ja onpa mukana myös se pikkukersa, Brett Kelly, josta on kasvanut melkoisen iso poika. Uutena hahmona nähdään Oscar-voittaja Kathy Batesin todella nahkeasti näyttelemä äitimuori. Kyllä on taas niin hauskaa. Paitsi ettei ole. Ennemminkin täydellistä talenttien haaskausta.

Jatko-osasta paistaa läpi kova kiire ja aivan selkeä rahastuksen maku. Näyttelijät eivät oikeastaan edes jaksa yrittää, joten koko homma kaatuu pelkkien vitsien ja tuhmuuksien varaan. Olisivatpa edes ne kekseliäitä, niin leffa voisi toimia vähän paremmin. Koko turhakkeen parhaimmat palat ovat Billy Bob Thorntonin ja lasten välillä käytävät lahjatoivepuheet. Ne ovat todella epäkorrekteja. Ja hilpeitä. Muutama irrallinen vitsi onnistuu myös naurattamaan hiukan.

Leffa uppoaa varmasti niille, jotka pitävät Luokkakokouksista. Kun uudessa Luokkakokouksessa olivat pääosissa mulkut, kikkelit ja melat niin Paha pukki 2:ssa ne ovat pillut, emättimet ja vaginat (ja yhdet pallit). Jep. Eiköhän me Suomeenkin vielä saada oma Paha Pukki -filmatisointimme. Onko Tommi Korpela meidän oma rivo pukkimme?

 

Paha pukki 2 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa