Paulo Coelho – Sanojen alkemisti

/ GENRE ENSI-ILTA 30.10.2015 TÄHDET

68-vuotias Paulo Coelho on brasilialainen hullu, kirjailija, runoilija, rokkari, kansankiihottaja, sankari, pukki, seikkailija, rakastaja, musta maagi, hippi, maanpetturi, etsijä, huumeiden ja alkoholin väärinkäyttäjä ja monta muuta asiaa, mutta ennen kaikkea hän on ainoa elossa oleva kirjailija, joka on myynyt enemmän kirjoja kuin Shakespeare. Kirjoja on käännetty yli 80 kielelle, ja niitä on myyty yli 160 miljoonaa kappaletta. Se on paljon se.

Coelhon kirjalliseen tuotantoon kuuluvat Alkemisti ja Pyhiinvaellus sekä monta muuta rakastettua, palkittua ja ylistettyä kirjaa. Coelhon muusana toimii hänen oma ihmeellinen elämänsä, ja siitä myös Paulo Coelho – Sanojen alkemisti kertoo. Se on elämäkerrallinen elokuva yhdestä kirjallisuuden ja brasilialaisen rock’n’rollin suurnimistä.

Rio De Janeirossa vuonna 1947 syntyneellä Paulolla oli vaikea lapsuus. Hän oli väärinymmärretty ja omituinen teini, eikä aikaakaan kun Paulo alkoi kapinoida niin isäänsä kuin yhteiskuntaakin vastaan. Paulolla oli kuitenkin unelma tulla kirjailijaksi. Hän halveksi jopa kuolemaa saavuttaakseen haaveensa.

Parikymppisenä Paulo liittyi pieneen teatteriryhmään ja ryhtyi toimittajaksi. Opinnotkin saivat jäädä nuorukaisen mielenoikkujen takia. Paulo päätyi asumaan isovanhempiensa autotalliin, jossa hän omaksui 1960-luvulla Brasiliankin tavoittaneen hippiliikkeen. Huumeet ja seksi olivat arkipäivää, mutta tarinan loppu on historiaa.

Daniel Auguston ohjaustyö on hieman sekavaa, mutta se on myös mukavan rosoista ja maanläheistä. Hiukan kuin Coelho itse siis. Júlio Andraden roolisuoritus Paulona on puolestaan maaninen ja läsnä oleva. Hän on kuin The Doors -bändin karismaattinen solisti Jim Morrison yhdistettynä maagi Aleister Crowleyyn ja masentuneeseen Jeesukseen. Ja sellaisena hieno elokuva Coelhon näyttääkin: hengellisyyttä loputtomasti etsivänä kidutettuna sieluna. Opettajana ja opetuslapsena, sanojen alkemistina.


Aiheeseen liittyvät elokuvat