Perikato

28.1.2005 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Perikato on vaikuttava kuvaus Adolf Hitlerin (Bruno Ganz) viimeisistä päivistä huhtikuussa 1945 Berliinissä. Alkaa olla selvää, ettei puolustukseen suunniteltuja joukkoja saada kasaan tai niitä ei ole enää olemassakaan ja että sota on lähellä loppuaan. Kaikki suostuttelevat Hitleriä jättämään Berliinin, mutta hän ei halua lähteä. Ainoastaan Speer (Heino Ferch) suosittelee johtajan pysyvän näyttämöllä esiripun laskeutumiseen saakka.

  Lopun hetkien koittaessa monet johtohahmot osoittautuivat pettureiksi; Göring haaveilee ottavansa vallan ja Himmler (Ulrich Noethen) neuvottelee omin päin rauhasta liittoutuneiden kanssa ajatuksenaan päästä tärkeisiin tehtäviin sodan jälkeenkin. Bunkkerissa Führerin tukena pysyi muun muassa hänen kanssaan avioituva ja loppuun asti rinnalla seisova Eva Braun (Juliane Köhler). Myös Hitlerin sihteeri Traudl Junge (Alexandra Maria Lara) hoitaa tehtävänsä kunnialla murheelliseen loppuun saakka. Lara tekee loistavan suorituksen Hitlerin nuorena ja viattomana sihteerinä.

  Elokuvassa tulee vahvasti esille se, kuinka kovia päätöksiä ihmiset joutuivat tekemään perheidensä ja itsensä suhteen kansallissosialismin murtuessa. Yksi koskettavimmista esimerkeistä ovat viimeiseen hetkeen asti vankat aatteenkannattajat Magda (Corinna Harfouch) ja Joseph Göbbels (Ulrich Matthes) kuuden lapsensa kanssa. Matthes Göbbelsinä on yksi elokuvan vaikuttavimmista hahmoista vahvoine mielipiteineen ja syvälle porautuvine katseineen.

  Perikato pohjautuu tarkasti historiallisiin faktoihin. Se perustuu historioitsija Joachim Festin teokseen Inside Hitler’s Bunker: The Last Days of the Third Reich sekä Traudl Jungen ja Melissa Müllerin teokseen Until the Final Hour: Hitler’s Last Secretary. Myös oikea Traudl Junge näyttäytyy elokuvassa. Elokuva esittää henkilöt sellaisina kuin he oikeasti olivat. Hitleriä esittävä Bruno Ganz on konkarinäyttelijä, joka on pystynyt eläytymään rooliinsa omaksuen Hitlerin eleitä ja tyyliä. Hän myös kuvaa näyttävästi Führerin viimeisinä päivinä saamia raivokohtauksia.

  Perikato on merkittävä teos vaikeasta aiheesta, josta on aikaisemmin tehty varsin vähän asiallisia aihetta valottavia elokuvia. Se on herättänyt suurta kohua ja oli Saksassa kauan listoilla. Perikato on ohjaaja Oliver Hirschbiegelin kolmas elokuva, vuonna 2001 hän ohjasi elokuvan Das Experiment.

  Lisää luettavaa