Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous

GENRE ENSI-ILTA 29.08.2003 TÄHDET

Mustan helmen kirous on omassa lajissaan laatutyötä ja erinomaista viihdettä.

Merirosvoelokuvilla on Hollywoodissa jo pitkään ollut paha kaiku. Ne ovat lähes järjestään olleet epäonnistuneita sekä yleisön että kriitikoitten mielestä.

Lähimenneisyydestä löytyy hyviä esimerkkejä kuten Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saari (1995) tai Roman Polanskin Merirosvot (1986).

Kun vielä muistetaan, että merellä kuvaaminen panee yleensä kuvausaikataulut ja budjetit sekaisin (vrt. Waterworld, Titanic), niin ei ole ihme, että merirosvoaiheeseen ei ole viime vuosina koskettu.

Megatuottaja Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Armageddon) ja ohjaaja Gore Verbinski (The Ring, The Mexican) eivät kuitenkaan kuunnelleet järkipuheita vaan päättivät tehdä 125 miljoonaa dublonia, anteeksi dollaria, maksavan merirosvoelokuvan Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous, jonka pohjana on Disneylandin suosittu teemapuisto.

Jostain syystä elokuvan suomalaisen nimen alkuosa on jätetty englanniksi, ja vain alaotsikko on suomennettu. Aika hölmö ratkaisu, olivat perustelut sitten mitä tahansa. Kas kun ei Merirosvot of the Caribbean: Kirous of the Black Pearl.

Laivaton merirosvo Jack Sparrow (Johnny Depp) rantautuu Port Royalin satamaan, missä hän ensi töikseen pelastaa kuvernöörin tyttären Elizabethin (Keira Knightley) hengen. Kiitokseksi tästä kuvernööri heitättää Jackin tyrmään. Lisää päänvaivaa kuvernöörille tulee, kun pahamaineisen kapteeni Barbossan (Geoffrey Rush) johtamat merirosvot hyökkäävät kaupunkiin ja kidnappaavat kauniin Elizabethin. Eikä kyseessä ole mitkä tahansa merirosvot. Barbossaa ja hänen miehistöään vaivaa kirous, joka muuttaa heidät kuunvalossa zombiemaisiksi luurangoiksi.

Taitava ja rehti seppä Will Turner (Orlando Bloom) haluaa pelastaa salaisen rakkautensa ikävästä pinteestä. Hän junailee Jackin ulos vankisellistä ja houkuttelee tämän pelastusretkelle. Jackilla on sitä paitsi Barbossalle vanhoja kalavelkoja maksettavana.

Johnny Depp on sanonut mainion roolihahmonsa esikuvana olleen Rolling Stones -kitaristi Keith Richardsin, mutta mielestäni kapteeni Sparrow’n kännisen kuuloinen mokellus tuo vielä enemmän mieleen kotoisan Andy McCoyn. Kultakorut ja pukeutumistyylikin ovat ihan silkkaa Andyä.

Mustan helmen kirous sisältää kaikki merirosvoelokuviin kuuluvat elementit. On komeita merirosvolaivoja, romminjuontia, pitkiä ja taitavasti koreografioituja miekkailukohtauksia, silmäpuolia, autio saari, höpöttävä papukaija. Lisämausteena on vielä ripaus kauhuelokuvaa.

Ilkeämielinen voisi sanoa, että Mustan helmen kirous on pelkkää laskelmoitua huttua, jolla vain yritetään miellyttää mahdollisimman monia ja kaapata mahdollisimman paljon lipputuloja. Ehkä näin onkin, mutta sen antaa anteeksi koska lipulle saa reilusti vastinetta. Mustan helmen kirous on omassa lajissaan laatutyötä ja erinomaista viihdettä.

Käsikirjoittajat Ted Elliott ja Terry Rossio ovat tehneet sujuvan tarinan joka on heidän aikaisemman työnsä Shrekin tapaan mielikuvituksellinen ja hauska. Näyttävät lavasteet ja Dariusz Wolskin maalauksellinen kuvaus tekevät elokuvasta komeaa katsottavaa. Gore Verbinskillä on laaja kokonaisuus pysynyt hyvin hallinnassa.

Elokuvan onnistumisesta voi myös paljolti kiittää hyviä roolivalintoja. Depp on aivan yliveto kapteeni Sparrow’na. Orlando Bloom (Sormusten herran Legolas) ja Keira Knightley ovat edustava lemmenpari. Geoffrey Rushin pääroistossa on myös inhimillisyyttä ja huumoria.

Mustan helmen kirous on isolla rahalla tehtyä seikkailuviihdettä parhaimmillaan. Se on pienintä yksityiskohtaa myöten tyylillä ja huumorintajulla tehty viihdyttävä paketti, joka näyttää ja kuulostaa pahuksen hyvältä. Elokuva on hieman ylipitkä lähes kahden ja puolen tunnin kestoineen, mutta mitä sillä toisaalta on väliä, kun tarina pitää otteessaan loppuun saakka.

Nyt kun Hollywoodissa on keksitty että Disneyn teemapuistoista voi tehdä menestyselokuvia, niin lisää samaan kaavaan perustuvia on tulossa. Seuraava teemapuistoon perustuva elokuva on Eddie Murphyn tähdittämä kauhukomedia Haunted Mansion. Kaikki suositut sarjakuvat on jo filmatisoitu, saa nähdä tuleeko seuraavaksi teemapuistobuumi.

Jussi Huhtala