Poju – et koskaan lennä yksin

/ GENRE , ENSI-ILTA 25.10.2019 TÄHDET

Eurooppalainen animaatio ei ehkä ole lähsekään yhtä sliipattu kuin amerikkalaiset serkkunsa, mutta se on suorasukaisempi esimerkiksi karujen luonnonlakien suhteen. Valitettavasti se ei hyödynnä tarpeeksi eksoottisia lähtökohtiaan.

Belgialais-islantilainen animaatio kertoo kurmitsoista, jotka kesällä muuttavat Islannin rannikolle pesimään. Päähenkilö on kurmitsanpoikanen Poju, joka kokemiensa traumojen takia ei pysty lähtemään syksyllä muun parven mukana kohti etelää. Se joutuu viettämään talven arktisissa oloissa, mutta vaanivilta saalistajilta selviytymistä auttavat uudet ystävät. Samalla Poju joutuu kasvattamaan luonnetta ja hyödyntämään kekseliäisyyttään.

Jos odottaa Disney/Pixar-tason sliipattua teosta, ei kannattane vaivautua. Jos taas kiinnostaa hieman erilaisen lähestymistavan elokuva tuntemattomasta animaatiomaasta, niin Pojulle voi antaa mahdollisuuden. Harmi, ettei elokuva hyödynnä tapahtumapaikkansa ”eksoottisuutta” enemmän, vaan täkäläisittäinkin suurin kiinnostavuus tulee repliikkinsä tunnistettavasti paperilta lukevista vaikuttajaäänistä.