Ponyo rantakalliolla

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Kaiken kaikkiaan raikasta ja monella tapaa värikästä kokoperheen elokuvaa voi suositella kaikille Miyazakin animaatioista pitäville, kuin myös niille, jotka eivät ole aiemmin Miyazakin tuotantoon tutustuneet.

Hayao Miyazakin animaatiot ovat kiehtova yhdistelmä seikkailua, fantasiaa ja henkeäsalpaavaa visuaalista taiturointia. Hänen tunnetuimpia animaatioitaan lienevät Oscar-palkittu Henkien kätkemä ja kaikkien rakastama Naapurini Totoro.

Ponyo rantakalliolla -elokuva on saanut vaikutteita Hans Christian Andersenin kirjoittamasta Pieni Merenneito -sadusta mutta on onnistunut irrottautumaan kaikkien tuntemasta klassikosta omaksi ainutlaatuiseksi tarinakseen, joka vie katsojan mitä ihmeellisimpiin merenalaisiin ja maanpäällisiin seikkailuihin.

Elokuva kertoo pienestä kultakalaprinsessasta, joka karkaa velhoisänsä luota meren uumenista päätyen lopulta 5-vuotiaan Sosuke-pojan haltuun. Sosuke ihastuu välittömästi iloisen punaiseen kultakalaprinsessaan ja nimeää hänet Ponyoksi. Urheasti hän pyrkii suojelemaan uutta ystäväänsä, mutta joutuu tästä eroon velhoisän siepatessa Ponyon takaisin meren uumeniin. Sosuke on murheissaan, mutta saa pian huomata, että Ponyo palaa takaisin hänen elämäänsä, vaikkakaan ei enää kultakalan muodossa.

Ponyo on nimittäin rakastunut Sosukeen ja haluaa ihmiseksi Sosuken tavoin. Harvinaislaatuiset voimat omaava kultakalaprinsessa kykenee muuntamaan itsensä ihmiseksi ja riemuitsee elämästään Sosuken maailmassa. Mutta Ponyon teoilla on seuraamuksensa, ja pian koko maapallon tasapaino järkkyy pienen kultakalaprinsessan toimista. Sosuken ja Ponyon on osoitettava keskinäinen rakkautensa pelastaakseen heitä ympäröivä maailma, mutta sitä ennen heillä on vielä monta mutkaa matkassa.

Miyazakin tyylille uskollisena elokuva on taidolla toteutettu moniulotteinen animaatio ja tarjoaa mielenkiintoisen elokuvakokemuksen niin lapsille kuin aikuisillekin. Heti elokuvan alkumetreillä

voi jo aistia, että taas lähdetään seikkailemaan keskelle kiehtovaa fantasiamaailmaa.

Ponyo rantakalliolla on monella tapaa merkityksellinen animaatio korostaen rakkauden suurta voimaa ja tuoden esille myös luonnonvoimien tärkeän roolin maailmankaikkeuden keskellä. Kuinka pienen pieni kultakalakin voi saada luonnon tasapainon järkkymään poistuessaan omasta elinympäristöstään. Elokuva pitää katsojan otteessaan loppuun saakka ja päästää aikuisenkin mielikuvituksen valloilleen. Miyazakin animaatiot yksinkertaisesti hurmaavat katsojansa kerta toisensa jälkeen.


Aiheeseen liittyvät elokuvat