Porco Rosso

7.3.2008 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Animemestari Hayao Miyazakin vähemmälle huomiolle jäänyt teos on huikea ja haikea kertomus katoamassa olevan aikakauden lentäjäsankarista.

  Japanilaisen Ghibli-studion perustajan, legendaarisen Hayao Miyazakin mestarillinen Porco Rosso kertoo nimensä mukaan ”punaisesta siasta”, porsaanpäisestä lentäjäsankarista, joka vaikuttaa Italian saariston taivailla ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Animaatioguru pääsee herkuttelemaan rakastamillaan lentävillä härveleillä, kun Porco Rosso jahtaa alueen laivaliikennettä vesitasoillaan piinaavia lentäviä roistoja. Laatuaikaa seikkailujen välillä palkkionmetsästäjä viettää aristokraattisen Ginan ravintolassa pienellä saarella.

  Sankarien aika alkaa kuitenkin olla ohi. Nuorempi, itsevarma nenillehyppijöiden polvi on ottamassa ohjat käsiinsä samalla kun maailma mitään menneistä melskeistä oppimattomana on menossa kohti fasismia. Pitkän uran tehneillä periaatteen miehillä on silti vielä jotain annettavaa – ja kuten yhdessä liikuttavan vaikuttavassa kohtauksessa osoitetaan, myös jotain odotettavaa.

  Porco Rossossa yhdistyvät Miyazakin uran alkuaikojen Lupin-tarinoiden koheltavakin seikkailu sekä Totoron ja Henkien kätkemän unenomainen fantastisuus. Päällisin puolin se kertoo sankarilentäjän kilvoittelusta paikallisten ilmapiraattien ja kilpakosijansa kanssa. Siinä on kuitenkin myös paljon sadunomaisia piirteitä, joita ei yritetäkään selitellä, vaan jotka on hyväksyttävä sellaisinaan. Elokuvasta tulee usein mieleen Hugo Prattin Corto Maltese -sarjakuvien teemat ja tunnelmat, mikä ei koskaan ole huono asia.

  Suomeen Porco Rosso saapuu alkuperäisenä japaninkielisenä versiona, jossa on tekstitys suomeksi ja ruotsiksi.

  Lisää luettavaa