Postimies Pate

/ GENRE , ENSI-ILTA 08.08.2014 TÄHDET

Brittiläisen lastentelevision klassikoihin lukeutuva Postimies Pate on kuin pilteille suunnattu Sydämen asialla: ohjelman jaksoissa pyöritään perienglantilaisessa pikkukylässä ja ratkotaan persoonallisten asukkaiden pulmia. Päähenkilö on avulias, rehti ja kunnollinen (siis melkein ällöttävän kiltti) postimies Pate. Apurina Patella on mustavalkoinen, vikkelätassuinen kissa Jessi. Yhdessä Pate ja Jessi kuljettavat kirjelähetyksiä ja nostavat lehmiä ojista.

Turvallisen ja leppoisan sarjan nuppeja on väännetty pari astetta kaakkoon uudessa Postimies Pate -elokuvassa. Pate osallistuu television laulukilpailuun voittaakseen vaimolleen Italian-matkan samalla kun paha yritysjohtaja Piinala tehostaa postikeskuksen toimintaa aavistuksen karmivilla roboteilla. Kovia arvoja edustavan Piinalan seuraava askel on luonnollisesti maailmanvalloitus.

Tavallisesti niin avulias Pate ei julkisuusmyllytykseltään meinaa ehtiä hätiin. Patelta jäävät väliin myös oman pojan jalkapalloharjoitukset ja rouvan valmistamat illalliset. Lisäksi Paten näköinen postirobotti ja tappajan näköinen robottikissa kylvävät kauhua kylänraitilla. Juonikuvio laittaa siis sekä kyläläisten että perheen luottamuksen koetukselle.

Nuorille katsojille Postimies Pate toimii opintomatkana tosi-tv:n kilpailuformaatteihin ja kuuluisuuden hintaan. Idols-tuomari Simon Cowellille (elokuvassa “Simo Kovela”) irvaillaan peittelemättä. Elokuva ei onneksi ota itseään liian vakavasti. Mukavan itsetietoinen huumori maustaa koko tarinaa, ja intertekstuaaliset vitsit toimivat. Robottiteema antaa tilaisuuden viskoa lentosuukkoja niin 50-luvun tieteisfiktion kuin Stanley Kubrickinkin suuntaan.

Elokuvan fyysisemmät pilat eivät kuitenkaan toimi yhtä hyvin. Jessi-kissan päälleliimatut mätkähtelyt ja kupsahtelut lienevät pinnisteltyjä yrityksiä tehdä rauhallisena tunnetusta konseptista vauhdikkaampi. Tämä selittyy osittain kolmen käsikirjoittajan erilaisilla taustoilla: Annika Bluhm on kirjoittanut Postimies Pate -sarjaa ja Tinga Tinga -tarinoita, kun taas Nicole Dubuc on työskennellyt muun muassa Transformers-animaatioiden ja Kim Fuller teinibändien parissa.

Vuonna 1981 luotua televisiosarjaa on tehty tähän päivään asti nukkeanimaationa, vaikka Paten kulkuneuvo onkin 2000-luvulla vaihtunut helikopteriksi ja työnkuva erikoislähettipalveluksi. Aikaa ja vaivaa vaativat stop motion -animaatiot käyvät kuitenkin koko ajan harvinaisemmiksi varsinkin elokuvateattereissa. Postimies Pate -elokuva on toteutettu puhtaasti tietokoneanimaationa. Se on todella sääli, sillä elokuva on ruma ja halvan näköinen kovine väreineen ja kolhoine bulkkimaisemineen.

Postimies Pate tuodaan kotimaisille valkokankaille suomeksi ja ruotsiksi puhuttuna. Alkukieliset laulut on kuitenkin säilytetty kokonaisuudessaan; niissä kuullaan Harry Potter -elokuvien Ronia eli Rupert Grintiä sekä Boyzone-yhtyeen Ronan Keatingia, joka toimii Paten lauluäänenä.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat