Precious: Vaikea katsoa, vaikeampi unohtaa

4.3.2010 09:42
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Musta, arka, ylipainoinen. Claireece ”Precious” Jones on nuori nainen, oikeastaan vielä tyttö, jonka kaltaisia emme ole tottuneet elokuvissa katsomaan. 16-vuotias harlemilaistyttö ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Hänen puheensa on tuskin ymmärrettävää. Yhteys itseen ja ympäröivään maailmaan on lähes olematon. Precious on nujerrettu, hyväksikäytetty ja raskaana isälleen. Jo toista kertaa.

  Lee Danielsin elokuva Precious vaatii huomiota. Yhteiskunnallinen elokuva pakottaa katsomaan niitä ihmisiä, joilta peittäisimme mieluiten silmämme: syrjäytyneitä, sairaita ja syvästi onnettomia. Preciousin (Gabourey Sidibe) ja hänen äitinsä Mary Leen (Mo’Nique) elämä on ahdasta, rakkaudetonta ja sotkuista. Heidän maailmansa paikantuu amerikkalaisen unelman, tai minkä tahansa unelman, kääntöpuolelle.

  Precious pohjaa newyorkilaiskirjailija Sapphiren vahvaan ja sokeeraavaan esikoisromaaniin. Romaani on kerrottu Preciousin äänellä, hänen tajunnanvirtaansa seuraten. Geoffrey Fletcher on poiminut ensimmäiseen pitkään elokuvakäsikirjoitukseensa Sapphiren romaanin keskeiset tapahtumat. Filmatisointi on siltäkin osin onnistunut.

  Romaani ja sen pohjalta tehty elokuva ovat kokemuksina kuitenkin erilaiset. Romaania lukiessa henkeä salpaa tämän tästä. Sen herättämät mielikuvat ovat voimakkaita ja ahdistavia. Mutta romaanin tuntee tehdyksi. Kuviksi puettuna romaanin tapahtumat järkyttävät vielä monin verroin enemmän.

  Myös elokuvan näkökulma on Preciousin, vaikka kuulemmekin hänen ääntään niukasti. Kun tilanne käy liian painostavaksi, Daniels leikkaa tytön fantasioihin. Suosittu, rikas, kuuluisa! Hoikka ja valkoinen. Preciousin unelmissa ei ole mitään järisyttävää. Siinä on, kuinka kaukana hän haaveistaan elää.

  Lee Danielsin ohjausjälki on rytmikästä ja taitavaa. Aiemmin vain yhden pitkän elokuvan ohjannut Daniels on tunnettu tuottamistaan elokuvista. Erinomainen Monster’s Ball (2001) toi Halle Berrylle naispääosa-Oscarin ensimmäisenä afroamerikkalaisena naisena. Kevin Baconin tähdittämä The Woodsman kertoo miehestä, joka taistelee pedofiliataipumuksensa kanssa.

  Preciousissa Daniels käyttää näyttelijöitään uskomattoman hyvin. Ensi kertaa elokuvassa esiintyvää 26-vuotiasta Gabourney Sidibeä ei voi kiittää kylliksi. Koska hänelle ei ole kirjoitettu montaakaan repliikkiä, on hän ladannut ilmaisunsa silmiin ja kehonkieleen. Sidiben tulkinta Preciousin kasvusta ainaisesta altavastaajasta omanarvontuntoiseksi naiseksi totisesti liikuttaa.

  Komedienne Mo’Nique Preciousin työttömänä, turhautuneena äitinä on roolissaan erinomainen: sietämättömän itsekeskeinen ja täysin vailla äidinrakkautta. Hänen näyttelemisensä on heittäytyvää ja tavattoman tarkkaa. Hän on velttoja eleitään ja rasvasta tukkeutuneita ihohuokosiaan myöten uskottava.

  Sivuosissa nähdään poptähdet Lenny Kravitz ja Mariah Carey, joista jälkimmäinen on kerännyt kiitoksia roolistaan empaattisena, yllättävän arkisen näköisenä sosiaalivirkailijana. Levynkansien etäinen glamourkasvo on uskaltautunut elokuvaan meikittä ja mikä tärkeintä, tunteet pinnassa.

  Lee Daniels luo ajankuvaa pienillä viitteillä. Precious sijoittuu 1980-luvun New Yorkiin, rapin, AIDS:in ja McDonald’sin vuosikymmenelle. Elokuvan ainoa suoranainen elokuvaviite on Barfly (1987), muuten se seisookin pitkälti omillaan. Sisarteoksia sille on vaikea keksiä.

  Precious olisi sietämättömän musertavaa katsottavaa, jos elokuva ei kuljettaisi kaiken aikaa mukanaan pientä toivon kipinää, lupausta muutoksesta. Precious aloittaa opinnot vaihtoehtoisessa koulussa, jossa hänen taustansa ja tilanteensa otetaan tavallista paremmin huomioon. Ensimmäistä kertaa elämässään hän löytää paikkansa muiden joukosta.

  Kannustettuna ja tuettuna Precious alkaa virota eloon, avautua ja oppia. Ihmeen kaunis ja innostava opettaja Blu Rain (Paula Patton) on miltei liian hyvä ollakseen totta. Mutta ihmettä vähäisempi ei taitaisi riittää, jotta Precious voisi selviytyä kokemastaan.

  Niina Holm

  Tähdet: ★★★★

  Precious
  Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
  YHDYSVALLAT 2009
  OHJAUS Lee Daniels
  KÄSIKIRJOITUS Geoffrey Fletcher, perustuu Sapphiren romaaniin
  PÄÄOSISSA Gabourey Sidibe, Mo’Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz
  GENRE Draama
  KESTO 1 t 40 min
  IKÄRAJA 15
  ENSI-ILTA 5. maaliskuuta

  Lisää luettavaa