Predators

11.7.2010 15:02
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 09.07.2010

Alkuperäinen Predator – saalistaja ilmestyi vuonna 1987. Toimintaa ja tieteistarinaa yhdistelevä John McTiernanin ohjaustyö on saavuttanut klassikon aseman, ja se on yksi parhaita Arnold Schwarzenegger -elokuvia. Muutama vuosi myöhemmin tehtiin jatko-osa Predator 2 ilman McTiernania ja Arskaa. Sen menestys jäi kaikin puolin keskinkertaiseksi, joten toista jatko-osaa saatiinkin odotella parikymmentä vuotta.

Ulkoavaruudesta tulleet predator-pahikset tosin nähtiin välissä myös kahdessa Alien vs. Predator -elokuvassa (2004 ja 2007). Ne saivat kriitikoilta surkean vastaanoton mutta menestyivät taloudellisesti, mikä on saattanut edesauttaa myös tämän uuden Predators-elokuvan toteutumista.

Predatorsissa palataan ensimmäisen osan trooppisiin tunnelmiin. Elokuva alkaa sähäkästi, kun Adrien Brodyn esittämä palkkasoturi pudotetaan laskuvarjolla salaperäiseen viidakkoon. Hän saa taivaalta seurakseen joukon sotilaita ja vähän muidenkin alojen edustajia. Syntyy hieman Lost-televisiosarjaa muistuttava tilanne, jossa sekalainen ryhmä ihmisiä joutuu pärjäämään omillaan vaaroja pursuavassa viidakossa. Ja tässä elokuvassa suurinta vaaraa tietenkin edustavat yliluonnolliset predator-oliot. Niitä vaanii viidakossa vieläpä kahta eri tyyppiä, jotka ovat toisilleen vihamielisiä.

Oscar-palkitun Brodyn (Pianisti) machoilu karskina palkkasoturina on enimmäkseen teennäistä mörinää. Henkilöhahmo on yksituumainen tylsimys. Sivurooleissa nähdään karismaattisia kovanaamoja kuten Danny ”Machete” Trejo ja Laurence Fishburne. Heidän hahmoistaan olisi voinut saada kiinnostavia, mutta valkokangasaika jää molemmilla liian lyhyeksi.

Tarinassa on pari odottamatonta käännettä, mutta kokonaisuutena Predators on melko yllätyksetön. Efektit näyttävät hyvältä ja toimintakohtaukset on toteutettu energisesti. Aihepiirin vaatimaa intensiteettiä ei silti saada aikaan.

Ohjaaja Nimród Antal on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta hänen sukujuurensa ovat Unkarissa, missä hän on opiskellut sekä ohjannut muun muassa palkitun elokuvan Lipuntarkastus (Kontroll, 2003). Huomattavasti tunnetumpi ohjaaja Robert Rodriguez (Hämärästä aamunkoittoon, Sin City) toimii Predatorsin tuottajana, ja hänen nimeään onkin muistettu käyttää elokuvan markkinoinnissa.

Rodriguez on jo ehtinyt väläytellä uutta jatko-osaa, jossa nähtäisiin Arnold Schwarzenegger. Toinen juttu taas on, takaako Arskan paluu alkuperäisen Predatorin tasoista elokuvaa.

Predators -elokuvan traileri

Lisää luettavaa