Risto Räppääjä

15.2.2008 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Koko perheen lämmin ja värikäs musiikkielokuva Nopolan sisarusten luomasta Risto Räppääjästä, joka saa uuden ystävän Nelli Nuudelipäästä ja ratkaisee rummuttaen Pakastaja-Elvin salaisuuden.

  Lapsiyleisö näyttää tyytyväiseltä poistuessaan Risto Räppääjän koenäytöksestä. On syytäkin, sillä elokuva on mainio. Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä on tapaus, ihan vain siksikin, että lastenelokuvia – ja hyviä lastenelokuvia – on valtavan vähän.

  Sinikka ja Tiina Nopolan luomat Risto Räppääjä -kirjat ovat vakuuttaneet lapset ja vanhemmat jo usean teoksen voimin. Elokuva on etsinyt aineksensa kirjoista Risto Räppääjä ja Nuudelipää sekä Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi. Muita lähtökohtia ovat Iiro Rantalan sähäkkä musiikki, lavastaja Minna Santakarin maaginen värimaailma ja loistavien näyttelijöiden kuten Martti Suosalon, Ulla Tapanisen ja itse lasten, Niilo Sipilän ja Mimmi Lounelan aito näyttelijäntyö.

  Tarina kertoo 10-vuotiaan Riston ystävystymisestä naapurin Nellin kanssa sekä uskomattomasta seikkailusta, jonka saa aikaan taloudenhoitajaksi saapuva Elvi Räppääjä (Tapaninen). Riston ja hänen tätinsä Rauhan (Annu Valonen) omalaatuinen yhteiselo saa melkoisen säväyksen, kun pakastamisesta pitävä Elvi alkaa puhua kummallisia. Joukon selvitettäväksi jää, kuinka Rauhan mielitietty, alakerran ikätoveri Lennart Lindberg (Suosalo), liittyy salaperäiseen kuvioon.

  Elokuvamuoto on ottanut vapaudet viedä juonta toiseen suuntaan kuin kirjoissa sekä lisätä mukaan mystisen mammakuoron ja bussillisen muusikoita. Tärkeintä kuitenkin on, että elokuvan tunnelma myötäilee täysin kirjoja. Yksinäisen ja hieman ujon rummuttaja-Riston ystävystyminen Nelliin on kuvattu herkästi mutta huumorilla. Loistavan lisän tuovat musiikilliset erikoisnumerot, joista mieleen jäävin on Riston kylpyammeessa haikalalle esittämä rap-oodi Hei Nuudeli, mä olen sun puudeli…

  Lisää luettavaa