Säilöttyjä unelmia

24.1.2012 22:41
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.01.2012

Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama Miesten vuoro (2010) oli toissavuoden palkituin kotimainen dokumenttielokuva. Nyt tuotantoyhtiö Oktoberin tallista tulee Berghällin tuottama ja Katja Gauriloffin ohjaama Säilöttyjä unelmia, joka on jälleen upea näyttö suomalaisen dokumenttielokuvan tasokkuudesta ja elinvoimaisuudesta.

Eri puolilla maailmaa kuvatussa elokuvassa seurataan säilykkeiden päätymistä suomalaisen marketin yltäkylläisyydestä notkuviin hyllyihin. Eläimen tie elintarvikkeeksi vie tilalta teurastamon kautta tehtaaseen. Kuluttajalle, joka on tottunut näkemään valmiin lopputuotteen siististi purkitettuna, dokumentissa kuvattava prosessi näyttäytyy suorastaan järkyttävän raadollisena.

Kaunistelematon dokumentti saa varmasti monet katsojansa ainakin harkitsemaan kasvissyöjiksi ryhtymistä, mutta sen keskiössä ei loppujen lopuksi ole tehomaatalous tai edes tuotantoeläinten kohtelu vaan ihminen. Gauriloff on jututtanut alkutuotannon ja lihanjalostusalan työntekijöitä eri puolilla Eurooppaa ja saanut heidät avautumaan unelmistaan ja pettymyksistään.

Yhä kansainvälisemmäksi muuttuvan koneiston osina työskentelevien ihmisten tarinat ovat paitsi koskettavia myös yllättäviä. Rankoista kokemuksista huolimatta päällimmäisinä ihmisten mielissä ovat toivo ja haaveet tavallisesta, hyvästä elämästä.

Gauriloffin ohjaajanote on rauhallisen toteava. Hurjasta kuvamateriaalista huolimatta elokuva ei sorru kauhistelemaan eikä tuomitsemaan. Kuvat saavat puhua puolestaan. Heikki Färmin ja Tuomo Hutrin metafyysinen kuvaustyyli ja tanskalaisen Karsten Fundalin hieno musiikki viimeistelevät katsomiskokemuksen vaikuttavuuden.

Säilöttyjä unelmia -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa