Satanic Panic

Hauska ja viihdyttävä kauhukomedia pizzalähetistä ja saatanapalvojista jää hieman unohdettavaksi kokemukseksi.

7.7.2021 16:43
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.07.2021

Raha on Satanic Panic -leffan keskiössä, ja rikkaus tarkoittaa automaattisesti pahaa. Tässä tapauksessa kirjaimellisesti saatanallista. Pizzalähetti Sam tarvitsee rahaa kipeästi ja joutuu turvautumaan huonoihin tippeihin, mutta saa tarpeekseen, kun ison lähetyksen vastaanottanut viiksivallu ei vaivaudu jättämään vaivanpalkkaa edes bensakulujen verran.

Sam murtautuu taloon, jossa Danica kestitsee yhtä rikkaita tuttaviaan, mutta Samilla ei ole aavistustakaan että hän on kävellyt suoraan saatananpalvojien kokoukseen. Sam kidnapataan, ja kun selviää että Sam on neitsyt, Danica ja kumppanit päättävät uhrata Samin pysyäkseen rahoissa.

Chelsea Stardustin elokuva ei varsinaisesti tarjoa mitään uutta tai maailmaa mullistavaa, mutta se on hillittömän hauska ja viihdyttävä kauhuraina. Se ei yritä traumatisoida katsojaa kuten esimerkiksi Ari Asterin Hereditary – pahan perintö, ja vaikka Satanic Panic sisältääkin aimo annoksen verta ja suolenpätkiä, se ei myöskään yritä saada katsojaa yökkäämään yltiöpäisellä verenvuodatuksella. Satanic Panicin katsominen on hauskaa kuten kuuluukin, mutta se tuntuu myös elokuvalta, joka loistaisi nimenomaan elokuvafestareilla suuren yleisön kanssa koettuna.

Grady Hendrixin käsikirjoitus on satiirinen ja tiukka. Elokuvalla on kestoakin vain alle puolitoista tuntia, ja se suorastaan rientää, mutta elokuvassa on myös niin vähän sisältöä, ettei siitä pidempää olisi saanutkaan. Puolivälin paikkeilla Hendrix ja Stardust unohtavat kritiikin ja satiirin ja Satanic Panic muuttuu hauskaksi mutta unohdettavaksi kauhuseikkailuksi. Elokuva sisältää useita muistettavia kohtauksia ja erityisesti hetki, jossa Sam kohtaa ilkikuriset kaksoset ja epäilyttävän lastenvahdin, kuuluu kauhuelokuvien kermaan, mutta kokonaisuutena Satanic Panic on hieman lattea.

Latteus ei kuitenkaan johdu näyttelijöistä. Hayley Griffith on viaton ja tarkoituksellisen tylsä Samin roolissa, mikä antaa tilaa Rebecca Romijnin pähkähullulle ja herkulliselle Danicalle. Romijnin aviomies Jerry O’Connell tekee hillittömän ja hyytävän cameon ja kyseinen kohtaus tuntuu erittäinkin ajankohtaiselta. Happy Death Day -elokuvista tuttu Ruby Modine on myös erittäin tervetullut lisä elokuvan tähtikaartiin.

Valitettavasti Stardust ei saa tuotua elokuvaa tyydyttävään loppuratkaisuun. Sam on yllättävän passiivinen päähahmo eikä muutu tai opi juuri mitään elokuvan loppuun mennessä. Satanic Panic sisältää useita viittauksia muihin elokuviin: Samin punaiset tennarit muistuttavat Dorothyn punaisia kenkiä Ihmemaa Ozista ja elokuvan ensimmäinen kohtaus tekee kunniaa John Carpenterin Halloweenin ikoniselle alkukohtaukselle. Stardust ei silti koskaan tuo elokuvaan omaa uniikkia identiteettiä.

Satanic Panic on myös saanut kritiikkiä, sillä Modine joutui kuvaamaan siihen seksikohtauksen fanin kanssa, vaikka ei olisi halunnut. Kohtaus leikattiin lopulta pois, mutta on vaikea katsoa elokuvaa, jonka kulisseissa on räikeästi loukattu näyttelijättären oikeuksia. Parhaimmillaan Satanic Panic on veristä herkkua, mutta se ei koskaan nouse parempien kauhukomedioiden tasolle.

Maria Lättilä

Satanic Panic -elokuvan traileri

Lisää luettavaa