Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

GENRE ENSI-ILTA 25.12.2013 TÄHDET

Ruotsalaisen Jonas Jonassonin menestysromaani Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on hilpeä ja mielikuvituksellinen tarina Allan Karlssonista, joka karkaa vanhainkodista juuri kun pitäisi juhlia satavuotispäivää.

Karkumatkan alussa Allan saa haltuunsa laukullisen rahaa, jonka perään lähtevät sekä rikollisjengi että virkavalta. Allanin matkasta kasvaa vaiherikas seikkailu, johon lomittuvat uskomattomat muistot Allanin nuoruudesta. Nuorena miehenä Allan ystävystyi diktaattorien kuten Francon ja Stalinin kanssa ja avusti Oppenheimeria atomipommin suunnittelussa.

Arto Paasilinnan ja Veikko Huovisen veijariromaanit sekä Forrest Gumpin mieleen tuova kirja kuuluu sarjaan mahdottomat filmattavat, mutta Solsidan-sarjan näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Felix Herngren on onnistunut siirtämään Jonassonin tarinan onnistuneesti filmille. Kirjasta on karsittu paljon tapahtumia ja henkilöitä, mutta elokuva ei tunnu lainkaan riisutulta. Kaikki tärkeät elementit ovat mukana lemmikkinorsusta siperialaiseen vankileiriin.

Filmatisoinnin onnistumisessa suuri merkitys on pääosan esittäjä Robert Gustafssonilla. Hän muuntuu satavuotiaaksi hämmästyttävän luontevasti. Rooli on vaatinut paljon maskia, mikä usein tekee näyttelijöistä vahanukkeja. Gustafsson tekee eleillä ja äänenkäytöllä uskottavan iäkkään miehen roolihahmon.