Selänne

27.9.2013 10:09
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.09.2013

Elokuvat Härmä ja Ganes ohjanneen JP Siilin ja muun työryhmän reissu Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilijan matkassa on varmasti ollut ikimuistoinen. Ohjaajan mukaan Teemu Selänne ja erityisesti miehen arvostus Pohjois-Amerikassa olivat syyt sille, että kaikki suljetut ovet aukesivat elokuvantekijöille. Harmillisesti se ei välity valmiista dokumentista kuin ehkä parin ylemmän tahon haastattelun kautta.

Melkein kahden tunnin kestosta huolimatta Selänne-elokuvassa ehditään perehtyä vain jääkiekkoilijan lapsuuteen, ja kuulla perhe-elämän ja uran tärkeimmistä kohokohdista niihin osallisina olleilta henkilöiltä, kuten veljiltä, vaimolta ja Selänteen malttamattomuuden takia rullatuoliin joutuneelta Kalervo Kummolalta.

Median luoma mielikuva positiivisesta ja eläimellisen sosiaalisuuden Selänteestä ei muutu elokuvan myötä, vaikka luonteen heikkoudetkin tuodaan esille.

Aikajanalla edestakaisin hyppivässä elokuvassa käsitellään mielenkiintoisia aiheita, muun muassa median ja supertähden suhdetta, mutta varsinaisia pohdintoja ei tehdä, mikä jättää katsojalle vain joukon hupaisia anekdootteja.

Selänteen edelliseen NHL-kauteen tai ylipäänsä uraan ei keskitytä juuri lainkaan. Jos Selänteen pelaajaprofiili, pelivuodet Anaheimissa ja San Josessa tai kaikkien aikojen tilastosaavutukset eivät ole ennen elokuvaa selvillä, on kyseessä muotokuva jostain tyypistä, joka on joskus tehnyt 76 maalia tulokaskaudellaan NHL:ssä, hävinnyt parit kansainväliset arvokisat ja keräilee autoja salaa. Jostain syystä Selännettä kuvailemaan on valittu seuratovereiden sijaan nykypäivän Leijona-pelaajia, kuten Mikko Koivu ja Valtteri Filppula, joilla ei tunnu olevan mitään sanottavaa. Eri seurassa pelaavan, nuoremman Koivun kommentti Selänteen harjoittelun seuraamisesta herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

Jääkiekkoilijan arki, tynkäkauden pelikiertue ja Selänteen uraan olennaisesti kuuluvat maalikimarat huutavat poissaolollaan. Näin on ehkä haluttu houkutella enemmän miehestä kuin lajista innostunutta yleisöä, mutta samalla on jätetty tärkeä tilaisuus hyödyntämättä. Selänne-dokumentista ei nimittäin ole historiikiksi yhdestä Suomen urheilusuuruudesta, kun tulevat sukupolvet ihmettelevät NHL-tilastojen kärjestä löytyvää nimeä ja kysyvät: “Oliko tää Selänne oikeesti suomalainen? Miten se pelasi?”

Selänne -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa