Soul Kitchen

24.8.2010 12:16
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.08.2010

Soul Kitchen on hyväntuulinen romanttinen komedia, jonka epätoivoinen tunnelma jää mieleen pitkäksi aikaa. Siis mielenkiintoinen yhdistelmä elämän yleistä toivottomuutta ja sokaistumista rakkauden maailmassa. Elokuva on ohjaaja Fatih Akinin hengähdystauko rankemmista aiheista, joita hänen parhaillaan työstämänsä elokuvatrilogia käsittelee, kuten rakkaus, kuolema ja paholainen. Ensimmäinen osa Suoraan seinään voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2004 ja lähetti Akinin hurjaan nousuun lupaavana nuorena turkkilais-saksalaisena ohjaajana. Soul Kitchen on samalla hengähdystauko myös katsojalle, jonka mieli on koko kesän ajan uinut yhä tavanomaisemmissa Hollywoodin helmissä.

Jim Morrisonia muistuttava päätähti Zino (Adam Bousdoukos) omistaa ravintolan, jonka keittiö ei läpäisisi minkään maan terveystarkastusta. Ruokalista on yhtä vähäeleinen kuin ravintolan sisustus tai asiakkaat. Mikään ei tunnu toimivan Zinon elämässä, kun hänen ihana tyttöystävänsäkin Nadine (Pheline Roggan) muuttaa työn perässä Shanghaihin. Lopulta skype-puhelut eivät enää riitä ja Zino suostuu Nadinen vaatimuksiin. Hän päättää luopua ravintolastaan ja muuttaa rakkaansa luokse Kaukoitään.

Vaan elämä päättää toisin. Zinon vankilasta pian vapautuva velipoika Illias (Moritz Bleibtreu) pyytää saada työskennellä ravintolassa ja päätyy uhkapelien lomassa talon in-house DJ:ksi. Zino löytää ravintolalle uuden kokin, jonka tulinen sielu maustaa uudelleen myös ruokalistan. Vanhat asiakkaat eivät ymmärrä ja lähtevät tiehensä. Ravintolassa treenaavan bändin kautta nuorempi väki löytää Soul Kitchenistä uuden, sielukkaan bilepaikan missä tarjotaan taivaallista ruokaa ja ’salaisella mausteella’ terästettyä jälkiruokaa. Ravintola menestyy ja keittiö saa uuden kliinisen ilmeen.

Zinon ongelmat eivät kuitenkaan vielä hellitä vaan hänen on päätettävä mitä tehdä Nadinen ja Kaukoidän kanssa. Asia ratkeaa suhteen eduksi ja Zino luovuttaa koko ravintolan omistuksen veljelleen. Rakkauden syvissä vesissä uiva Zino heittää hyvästit Hampurille ja sielukkaalle keittiölle. Vaan oliko päätös sittenkään kovin viisas?

Menee melko pitkään ennen kuin elokuva lähtee kunnolla liikkeelle, mutta liikkuessaan sitä ei pidättele mikään. Välillä koskee rintaan, kun haluaisi asioiden jo loksahtavan oikein päin. Hollywoodin syövyttämät aivot kaipaavat nostatusta, jota seuraa huikean onnellinen menestys, mutta se ei tule sellaisena kuin sitä odottaa. Se iskee syvemmin, niin että katsoja oppii jotakin veljeydestä, ihmisyydestä, ystävyydestä, suvaitsevaisuudesta, häikäilemättömyydestä ja rakkaudestakin.

Elokuva on tunnelmallinen teos, joka sijoittuu ohjaajan omiin kotimaisemiin. Elokuvan tarina on kevyt mutta samalla oivaltavan tosi. Jokaisessa kuvassa on todellisen elämän maku.

Inderjit Kaur Khalsa

Tähdet: ★★★

Lisää luettavaa