Spider-Man: Across the Spider-Verse

Vuoden 2018 hienon animaatioyllättäjän jatko-osa ilahduttaa edelleen, vaikka on ylipitkä ja loppuu kesken. (Ikäraja K-12)

31.5.2023 13:57
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 31.05.2023

Vuoden 2018 Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia yllätti totaalisesti leikkisällä otteellaan niin tietokoneanimaatioon kuin supersankaritarinoihinkin. Samalla se oli ihan vakavasti otettava superseikkailu (niin vakavasti otettavia kuin ne nyt yleensä voivat olla). Yleisömenestyksen ja kriitikoidenkin suosion lisäksi se vieläpä palkittiin Oscarilla vuoden parhaana animaatioelokuvana.

Hyvänä uutisena mainittakoon, että vaikka jatko-osa Across the Spider-Verse (jossain vaiheessa aikaisemmin ilmoitettu suomenkielinen nimi Halki hämähäkkiversumin on näköjään päätetty unohtaa) ei enää samalla tavalla pystykään yllättämään, se taatusti miellyttää alkuperäisen elokuvan ystäviä. Huonona uutisena kerrottakoon, että Across on vasta ensimmäinen osa uutta seikkailua ja sen täydentävää Beyond the Spider-Verseä joudutaan odottamaan vuoden 2024 kevääseen. Mikä pahinta, Across the Spider-Verse päättyy sellaiseen yllätyskäänteiden täyteiseen cliffhangeriin, että jatkoa janoaisi saman tien.

Peter Parkerin kuoltua Hämähäkkimiehen viitan (joo joo, Hämähäkkimies ei käytä viittaa) harteilleen ottanut Miles Morales (äänenä Shameik Moore) saa tervetullutta seuraa edellisessä elokuvassa kohtaamansa toisen ulottuvuuden Gwen Stacyn (Hailee Steinfeld) muodossa. Valitettavasti tämä tietää, että vaikka universumista toiseen Gwen ihastuu Spider-Maniin, ei lopputulos koskaan ole kaunis.

Milesille kuitenkin selviää, että Gwenillä on hänen todellisuudessaan myös työvelvoite, joka liittyy hämähäkkimultiversumin virheiden ja rakoilujen korjaamiseen. Siitä vastaa todellisuuksien välinen Hämähäkkimiesten organisaatio, joka haluaa pitää huolen siitä, että tietyt Spider-Man-kaanonin lainalaisuudet toteutuvat jokaisessa ulottuvuudessa. Sen toimintaan aluksi mukaan haluava Miles alkaa pian kuitenkin epäillä, ovatko järjestön toimintatavat ainoita mahdollisia tai edes oikeutettuja. Siihen liittyvät myös lopun yllätyspaljastukset Milesin roolista isommassa Spider-Man-kuvassa.

Across leikittelee edellistäkin osaa enemmän erilaisilla tyylilajeilla esitellessään loputtomasti erilaisia versioita sankaristamme. Näistä Spider-Gwenin ohella tärkeimmäksi nousevat edellisessä osassakin nähty Peter B. Parker (Jake Johnson) sekä Spider-Man 2099 (Oscar Isaac), ”ainut Hämähäkkimies ilman huumorintajua” (joka myös välillä käyttää viittaa). Hahmoja tulee ja menee sellaista vauhtia, että heikompaa hirvittää ja monia visuaalisia vitsejä menee taatusti ohi ensikatselulla.

Jos uutuudesta jotain negatiivista haluaa kaivaa, niin kesken jäämisen ohella se tuntuu aavistuksen ylipitkältä. Lukuisia vauhdikkaita taistelu- ja takaa-ajokohtauksia olisi ollut varaa tiivistää, samoin samaa asiaa toistavia tai juuri nähtyä uudelleen selittäviä suvantovaiheita. Ehkä siinä tapauksessa jatko-osakin olisi saatu tiivistettyä yhteen elokuvaan.

Jouni Vikman

Spider-Man: Across the Spider-Verse -elokuvan traileri

Lisää luettavaa