Spiral – Kauhun kierre

Miesparin uudessa kodissaan kohtaamat tapahtumat käsittelevät mielenkiintoisesti rakenteellista syrjintää, mutta sen henkilötason teemat uhkaavat hukkua outouksiin. (Ikäraja K-16)

6.1.2023 16:39
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 06.01.2023

Aaron ja Malik ovat miespari, joka muuttaa uuteen kotiin pienessä kaupungissa yhdessä Aaronin teini-ikäisen tyttären kanssa. Naapurit tuntuvat hieman hämmentyneiltä uusien tulokkaiden sukupuolisesta suuntautumisesta, mutta vaikuttavat silti kömpelön hyväntahtoisilta tervetuliaistoivotutuksissaan.

Kotona työskentelevä Malik alkaa kuitenkin aavistella pahaa. Ensinnäkin hän kohtaa selviä homofobian merkkejä, joita hän poistaa kuin suojellakseen Aaronia. Ehkä Malik samalla suojelee myös itseään, sillä hän kärsii nuoruuden kokemuksistaan johtuen vakavasta traumasta.

Malik alkaa kuitenkin havaita ympäristössään yhä uhkaavampia merkkejä jostain perustavaa laatua olevasta outoudesta. Eikö lääkitys enää hillitse menneisyyden traumoja, vai suunnitellaanko heidän päänsä menoksi oikeasti jotain ”tavallista” homofobiaa uhkaavampaa? Oudot ja epämääräiset havainnot ja Malikin esiin kaivamat paikkakunnan historiaan liittyvät seikat eivät vakuuta ainakaan Aaronia. Mutta kuten Joseph Hellerin Me sotasankarit -teoksessa todetaan, vainoharhaisuus ei tarkoita, etteivätkö ”ne” voisi olla perässäsi.

Spiral – Kauhun kierre käsittelee mielenkiintoisella otteella rakenteellista syrjintää – vaikka Jordan Peele -elokuvansa ja erityisesti Get Outin katsoneet osaavatkin sen tapahtumia odottaa heti alusta alkaen. Erityisen kiinnostavan siitä tekee se, ettei se tasapäistä marginaalikokemusta. Aaron on tyttärestään päätellen elänyt valkoisen heteromiehen etuoikeutettua elämää vähintään kulissinomaisesti siinä missä useampaakin vähemmistöä edustava Malik on kohdannut identiteettinsä vaarat jo nuorena.

Vaikka moneen suuntaan tempovat tulkintamahdollisuudet tekevätkin elokuvasta jännittävän, kuten kauhuksi luokitellun teoksen pitääkin olla, ne samalla myös vesittävät joitakin tärkeiksi tarkoitettuja teemoja. Katsoja menettää otetta Malikin painajaisesta, kun oikeutetun ahdistuksen kasvaessa vainoharhaiseksi peliin heitetään mielenterveysongelmien ohella potentiaalisia yliluonnollisuuksia.

Jouni Vikman

Spiral – Kauhun kierre -elokuvan traileri

Lisää luettavaa