Star Trek Beyond

GENRE , ENSI-ILTA 22.07.2016 TÄHDET

Star Trekin uudelleenlämmittely kaipasi jo pientä piristysruisketta melko heikon Into Darknessin jälkeen. Kolmatta elokuvaa varten pestattiin iso joukko uusia nimiä. J.J. Abrams sekä Roberto Orci saivat väistyä, ja pienimuotoisen tuotantohelvetin päätteeksi käsikirjoittajan pallille istuutui meganörtti Simon Pegg, joka myös näyttelee konemestari Scottya, kaverinaan tv-käsikirjoittaja Doug Young. Ohjaajaksi napattiin taiwanilainen Fast & Furious -miekkonen, Justin Lin. Uusi tekijätiimi tuo mukanaan paljon kaivattua vauhtia ja alkuperäissarjasta tuttua nörttimäistä pöhköyttä.

Enterprisen miehistö joutuu uransa vaarallisimman uhan eteen, kun heidät lähetetään pelastustehtävälle avaruuden kartoittamattomalle alueelle tappavan tähtisumun taakse. Krall (Idris Elba) on kuitenkin punonut koko Tähtiliitolle kuolettavan ansan, jonka ensimmäinen osanen Kapteeni Kirkin (Chris Pine) luotsaama Enterprise on. Aluksen saavuttua määränpäähänsä pyydys laukeaa, ja vauhdikkaat tapahtumat vyöryvät katsojan päälle toinen toistaan villimpinä kamera-ajoina ja taistelukohtauksina. Katsojille esitellään myös uusi hahmo, Sofia Boutellan esittämä Jaylah, joka on saanut nimensä Jennifer Lawrencelta roolistaan upeassa Winter’s Bone -elokuvassa.

Alkuperäisestä sarjasta tuttu, hieman pöljä dialogi on läsnä koko elokuvan ajan ja tuo mukanaan hauskaa nostalgiaa. Pegg on todellakin trekkinsä nähnyt. Lin taas tuo mukanaan Fast & Furiousin kiemurtelevat ja koukkailevat äärimmäisen vauhdikkaat kamera-ajot. Odottakaahan kun näette erään japanilaisesta Macross-animesta lainatun avaruustaistelun, jonka taustalla soi klassista musiikkia Beastie Boysin Sabotagen muodossa. Kohtaus on todellinen nörttigasmi! Juuri tällaisia yksityiskohtia ovat uudet Star Trekit tarvinneet. Kaikesta näkee ja kuulee, että koko tekijätiimillä on ollut hauskaa leffaa tehdessä. Beyond ei ota itseään liian vakavasti.

Matkalla muistetaan nostaa Jack Daniel’sit Chekovia näyttelevälle Anton Yelchinille (ja miksei myös Peggin JD-kolaa rakastaneelle maanmiehelle, joulun jälkeen kuolleelle Motörheadin nokkamiehelle Lemmy Kilmisterille), joka menehtyi traagisesti vain hieman ennen elokuvan ensi-iltaa. Beyondissa on myös toinen haikea kohtaus. Elokuva loppuu uuden Spockin (Zachary Quinto) herkän tunteelliseen Leonard Nimoy -muisteloon.

Star Trek Beyondin
juonikuviot ovat tuttuakin tutummat, mutta elokuva onnistuu kuitenkin viehättämään omalla hauskalla tavallaan, eikä puuduta missään vaiheessa. Jo pelkästään Tähtiliiton uusi avaruusasema, Yorktown, on leffalipun arvoinen. Se on nimittäin aivan uskomaton rakennelma. Toivottavasti Pegg ja Lin jatkavat myös tulevissa Star Trek -leffoissa, sen verran toimivan paketin kaksikko on pyöräyttänyt kasaan.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat