State of Play

1.5.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Brittisarjaan perustuva salaliittotrilleri on kaikin puolin ammattitaitoista työtä muttei tarjoa mitään uutta tai tuoretta.

  Poliittinen trilleri State of Play perustuu samannimiseen brittiläiseen televisiosarjaan vuodelta 2003.

  Cal McCaffrey (Russell Crowe) on washingtonilainen toimittaja, joka tutkii kongressiedustajan rakastajattaren salaperäistä kuolemaa. Ben Affleckin esittämä Stephen Collins on nouseva poliitikko, puolueensa nouseva tähti, josta povataan tulevaa presidenttiehdokasta. Collinsin avustajana toimineen rakastajattaren murha tuo kuitenkin salaisuuksia esiin. Tilannetta monimutkaistaa se, että Collins ja McCaffrey tuntevat toisensa opiskeluajoilta.

  Skottiohjaaja Kevin Macdonaldin edellinen elokuva oli erinomainen Last King of Scotland (2006), State of Play ei valitettavasti ole yhtä hyvä. Se tuo mieleen Presidentin miehet ja muut 70-luvun salaliittotrillerit muttei yllä lajityyppinsä valioiden tasolle. State of Play ei tarjoa mitään uutta tai tuoretta vaikka onkin kelpo jännitysviihdettä. Tuotantoarvot ovat kohdallaan ja näyttelijäkaarti hoitaa työnsä pätevästi. Jopa usein kömpelösti esiintyvä Ben Affleck on vakuuttava.

  Käsikirjoitusta on ollut työstämässä kolme pätevää tekijää, mutta välillä tuntuu että kuusituntisen televisiosarjan aineksia on ollut vaikea muuntaa yhdeksi pitkäksi elokuvaksi.

  Russell Crowe on kasvattanut pitkät hiukset ilmeisesti saadakseen aikaan mielikuvan boheemista toimittajasta, mutta roolihahmo muistuttaa pikemminkin kovapintaista poliisia. Hänen kokematon mutta innokas kollegansa Della (Rachel McAdams) puolestaan toimii kuin Neiti Etsivä.

  Alun perin Brad Pittin ja Edward Nortonin piti näytellä pääosia, jolloin elokuvasta olisi tullut Fight Clubin tähtien jälleennäkeminen. Pitt kuitenkin vetäytyi tuotannosta jouduttuaan studion kanssa erimielisyyksiin käsikirjoitukseen tehdyistä muutoksista. Kun elokuvalle viimein löytyi uusi päätähti Russell Crowe, Norton oli puolestaan jo siirtynyt tekemään seuraavaa elokuvaansa Leaves of Grass, joten Affleck palkattiin hänen tilalleen.

  Lisää luettavaa