Edelleen Alice

/ GENRE ENSI-ILTA 20.03.2015 TÄHDET

Edelleen Alice kertoo Columbian yliopiston kielitieteiden professori Alice Howlandista, joka sairastuu varhaisiän Alzheimeriin. Tähän harvinaiseen sairauteen voi sairastua vain, jos kantaa tiettyä perinnöllistä geenimuunnosta. Aluksi Alice unohtaa sanan sieltä ja toisen täältä, kunnes huomaa laajempia häiriöitä muistissaan. On tullut aika konsultoida spesialistia.

Alicen neurologi kertoo, että Alzheimerin tauti on vaikeampi havaita älykkäillä ihmisillä, koska näillä on taipumusta peitellä ongelmiaan, kuten Alicekin aluksi tekee. Lisätestit paljastavat ongelmia lähimuistissa. Katsoja tekee tahtomattaan samaiset testit seuratessaan lääkärin esittämiä kiusallisen yksinkertaisia kysymyksiä. Kohtaukset auttavat kuitenkin luomaan vahvan siteen Aliceen, sillä jokaisella meistä on omat muistiongelmamme.

Elokuvassa seurataan Alicen traagista arkea, kuinka hän kamppailee tämän pelottavan sairauden kanssa, samalla kun apuun kykenemätön perhe seuraa Alicen älyn ja persoonallisuuden hidasta rappeutumista. Hiljalleen Alice unohtaa jopa lapsensa, kun tauti runtelee hänen aivojansa hirvittävällä tavalla. Alzheimeria ei pysäytä mikään, eikä se anna armoa kenellekään.

Lisa Genovan romaaniin perustuva tarina on paikoitellen kliseisen tarkoituksenhakuinen, mutta kun Oscarin roolistaan ansaitusti voittanut Julianne Moore varastaa show’n, niin tarinan puutteita ei oikeastaan enää edes huomaa. Alicen kohtalosta välittää, hänen kamppailunsa on sydäntäriipivää seurattavaa, sillä Moore esittää hahmoaan mestarillisen tunteikkaasti. Sitä huomaa väkisinkin miettivänsä kuinka kammottavia llaiset rappeuttavat taudit ovat ja miten sellainen vaikuttaisi omaan elämään.

Mooren rinnalla nähdään Alec Baldwin perheen isänä, Hunter Parrish poikana sekä Kristen Stewart perheen kapinallisena tyttärenä, josta tulee lopulta Alicen hoitaja ja yllättäen myös tämän paras kaveri. Alicen perhe kokee taudin suunnattomana uhkana mutta myös pelottavana ja voittamattomana mörkönä, sillä periytyvä sairaus koskettaa läheisesti myös perheen lapsia ja lapsenlapsia.

Baldwin tekee perusvarman roolisuorituksen miehenä, joka joutuu tasapainottelemaan uransa ja sairaan vaimonsa välillä. Aina tämä ei onnistu, eikä perhedraamaltakaan voida siis välttyä. John yrittää kuitenkin parhaansa, mutta Alzheimer ei tunne sääliä.

Twilight-tähti Kristen Stewart on pienimuotoinen yllätys, sillä nuori tähti näyttelee roolinsa kohtalaisen tyylikkäästi. Häntä vaivaa edelleenkin ilmeettömyys, mutta kapinallisen tyttären roolissa se ei haittaa, vaan tämä vakavuus luo jopa tiettyä syvyyttä tunteidensa kanssa kamppailevan tytön hahmoon.

Pienenä anekdoottina voidaan mainita, että elokuvan toinen ohjaaja ja käsikirjoittaja, Richard Glatzer sairastaa ydinfyysikko Stephen Hawkingin tavoin ALS:ää (Lou Gehrigin tauti). Elokuvaa voisikin myös ajatella hänen testamenttinaan. Käsikirjoittaja- ja ohjaajapariskunnan toisella osapuolella, Wash Westmorelandilla on täten Alicen perheen tavoin omakohtaista kokemusta samanlaisen rappeuttavan taudin etenemisestä ja siitä, kuinka se vaikuttaa läheisiin ja jokapäiväiseen elämään, kuten esimerkiksi Edelleen Alicen kuvauksiin.

Edelleen Alice on surullinen ja samalla jopa pelottava teos Alzheimerin taudista ja sen vaikutuksista normaalin perheen arkeen. Elokuva resonoi erityisen voimakkaasti niiden katsojien sisällä, joita tämä hyvinkin ajankohtainen aihe koskettaa läheltä. Näitä perheitä riittää myös Suomessa paljon.


Aiheeseen liittyvät elokuvat