Straight Outta Compton

GENRE , ENSI-ILTA 02.10.2015 TÄHDET

Kalifornian Compton ei ole maailman mukavin paikka – siellä voi joutua hyökkäyksen kohteeksi vaikka koulubussissa. Epävarmaan tulevaisuuteen ja niin poliisien kuin jengiläisten simputukseen kyllästyneet Dr. Dre (Corey Hawkins), Ice Cube (O’Shea Jackson Jr.), DJ Yella (Neil Brown Jr.) ja MC Ren (Aldis Hodge) päättävät hypätä pää edellä tuntemattomaan. He perustavat bändin huumediileri Eazy-E:n (Jason Mitchell) uuden Ruthless Records -levymerkin alle.

Vaikka heitä erityisesti kehotetaan räppäämään römpsästä eikä rötöksistä, he tekevät juuri päinvastoin. Uhma herättää peruukkipäisen Paul Giamattin esittämän manageri Jerry Hellerin auttamaan heitä saamaan jalkaa oven väliin. Hän ei aavista, että bändi on menossa siitä läpi raamit kaulassa.

Kesällä tapahtui jotain odottamatonta: kaikkien odotettua Mission: Impossible – Rogue Nationin jatkavan lippukassojen hallintaa, takavasemmalta sen ohittikin yllätysvoittaja. Se tuli tyhjästä, kuin suoraan Comptonista. Peräti kolmesta yhden aikakauden musiikkiskeneä muuttaneesta hip-hop-pioneerista kertovalla tuhkimotarinalla oli tarpeeksi painoa erottua massasta. Mutta mikä teki siitä ilmiön? Vastaus on yksinkertainen: se on verrattoman sujuvaa katsottavaa.

Kertoakseen joukosta liipasinherkkiä jätkiä, jotka milloin tahansa hakkaisivat nössömmät lajitoverinsa, Straight Outta Compton on yllättävän viihdyttävä.Se on myös yllättävän kevyt. Itsensä Dr. Dren ja Ice Cuben tuottamana ja jälkimmäisen pojan tähdittämänä se on turhankin sisäsiisti. Hyssytellessään kaikki kiistanalaiset aiheet rankasta huumeidenkäytöstä Cuben yhteyksiin Nation of Islam -äärijärjestöön elokuva ei mene tarpeeksi syvälle. Väkevän piikin sijaan se on pelkkää viihdepössyttelyä.

Vika ei ole tuoreissa näyttelijäkasvoissa. He ovat tarpeeksi uskottavia ja vahvat suoritukset saavat kaipaamaan vuosia, jolloin kiistoja selviteltiin musiikissa ja taiteessa, ei Twitterissä. Ongelma on F. Gary Grayn tasapaksu ohjaus. Grey aloitti tekemällä musiikkivideoita – yllätys yllätys – Ice Cubelle, ja on hyvä uurastaja. Hän hallitsee toiminnan mutta murjoo tunteellisemmatkin hetket ylikierroksille. Hienovaraisuus ei kuvaa Greyn tekemistä – hän on tyyppi, joka päätti kopioida Uma Thurmanin ja John Travoltan ikonisen tanssikohtauksen Pulp Fictionista omaan Be Cool -leffaansa. The Black Eyed Peasin tahtiin. John Singleton tai jopa ikiäkäinen Spike Lee ohjaksissa elokuvasta olisi voinut tulla vieläkin parempi.

Jos kaiken melodraaman, naisvihan ja joidenkin överiksi vedettyjen konnien yli pääsee, Straight Outta Compton pysyy kurssissa kevyenä viihteenä. Silti se tuntuu viimeaikaisten Fergusonin ja muiden vastaavien tapausten valossa ajankohtaiselta. Suorasukaisella asenteellaan se nostaa parhaina hetkinään mieleen kultaiset ajat, jolloin Cuba Gooding Jr. oli vielä cool. Ja se on jo paljon.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat