Freetime Machos

GENRE ENSI-ILTA 12.03.2010 TÄHDET

Kun suomalaiset perusmiehet viettävät paljon aikaa keskenään, heidän keskinäinen huumorinsa yhdistyy ja alkaa käsittämätön takapuolen vilauttelu aina kun humalatila sen oikeuttaa.

Mika Ronkaisen komediallinen dokumentti Freetime Machos osuu jäyhän miehisen ystävyyden ytimeen.

Tarina tiivistyy kahden Oululaisen rugbypelaajan Matin ja Mikon välisen ystävyyden tutkiskeluun. Heidän joukkueensa on auttamattomasti matkalla alaspäin kohti kakkosliigaa, mikäli porukan peli ei ala luistaa edelliskautta paremmin. Joukkueen valmentajalla perusbritti Rogerilla on vaikeuksia ohjata joukkuetta voittoon, kun hän itse samaan aikaan kamppailee työpaikkansa puolesta Nokian vähentäessä työntekijöitä Oulun yksiköstään.

Kuinka käy, nouseeko maailman pohjoisin rugbyjoukkue loasta, johon se on vajonnut ja voittaa itselleen uuden mahdollisuuden? Bussimatkat ja saunaillat osoittavat, ettei se ainakaan joukkuehengen puutteesta ole kiinni. Eihän voitto ole tärkeää vaan se, että on hauskaa matkalla.

Dokumentti etenee leppoisasti, ja sen kautta on ilo tirkistellä testosteronia hohkailevaa maailmaa. Dokumentti tarjoaa samastumisen hetkiä varmasti usealle suomalaiselle ja miksei myös ulkomaalaisellekin miehelle sekä pelaajien vaimoille.

Vaikka elokuvan machoilu on huimaa, mukaan mahtuu myös monta herkistelyn hetkeä. Miehinen rakkaudenosoitus toiselle miehelle voi olla yllättävänkin avoin. Kun suomalainen mies on läheisessä fyysisessä kosketuksessa toiseen mieheen kuten rugbyssa ollaan, pinnan alla suurimpana piilee kenties kysymys seksuaalisesta suuntautumisesta, minkä Ronkainen dokumentissaan hienovaraisesti tuo esille.

Tilaa olisi ollut syvemmällekin yhteiskunnalliselle tutkiskelulle, mutta se jää kuitenkin pintaraapaisuksi.

Inderjit Kaur Khalsa