Suspiria

Dario Argenton Suspiria uhraa logiikan tyylikkyydelle, mutta ei suotta. Tunnelmallinen kauhuklassikko vuosikymenten takaa on nyt nähtävissä upeasti restauroituna.

6.11.2017 11:26
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.11.2017

Monen muun 1970- ja 80-luvuilla voimissaan olleen genreohjaajan tavoin italialainen Dario Argento on täysin menettänyt otteensa. Onneksi voi aina palata heidän voimiensa tunnossa tehtyihin mestariteoksiin. Nyt on tilaisuus nähdä Argenton vahvimman luomisputken huipulla syntynyt moderni kauhuklassikko Suspiria, vieläpä mitä hehkuvimpaan loistoon restauroituna.

Jessica Harperin esittämä Suzy Bannion saapuu opiskelemaan kuuluisaan balettikouluun. Pian uhkaavat tilanteet, oudot tapahtumat ja veriset kuolemat saavat Suzyn uskomaan, että koulu toimii kulissina jollekin muulle, jollekin yliluonnolliselle ja pahalle.

Suspirian juoni-idea ei siis ole uuden uusi. Minkä se tarinan tuoreudessa menettää, se korvaa korkojen kera lumoavalla kuvalla ja äänellä. Argento uhraa logiikan tyylin alttarille. Uhkapeli kannattaa, sillä värifilttereillä maalailu sekä Goblin-bändin avustuksella luotu rämisevä ja huokaileva äänimaailma vievät katsojan kekseliään kameran opastuksella suoraan alitajunnan tasoiselle tripille.

Suspiria -elokuvan traileri

Lisää luettavaa