Tähtivieras Dave

11.7.2008 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.07.2008

Eddie Murphyn (s. 1961) ura Hollywoodin tähtikoomikkona on kestänyt jo yli 25 vuotta. Vaikka miehen suosio on jatkunut pitkään, elokuvien taso on vuosien myötä tuntunut vain laskevan.

Elokuvilla 48 tuntia ja Vaihtokaupat 1980-luvulla riemastuttanut Murphy ei ole pitkään aikaan tehnyt mitään erityisen hauskaa Shrek-elokuvien äänirooleja lukuunottamatta.

Läskipukujen ja toilettihuumorin varaan rakennetut komediat kuten Pähkähullu professori ja Norbit ovat vetäneet katsojia, mutta ei niistä ole kuin kertakäyttöhuumoriksi, eikä oikein siihenkään.

Dreamgirlsin vakavampi rooli toi Oscar-ehdokkuuden, mutta sekin taisi jäädä yksittäiseksi valopilkuksi.

Tähtivieras Davessa Murphy esittää avaruusalusta. Jostain vieraasta galaksista saapuu nimittäin Eddie Murphyn näköinen ja kokoinen avaruusalus, jonka sisällä on kapteenina minikokoinen Murphy apunaan kymmeniä muita avaruusolioita.

Alienit ovat tulleet maapallolle suorittamaan salaista tehtävää pelastaakseen planeettansa tuholta. Alus on naamioitu maapallon asukkaaksi, jotta se ei herättäisi huomiota. Robottialus ei kuitenkaan osaa ihmismäistä käyttäytymistä täydellisesti, joten mallia haetaan matkimalla ohikulkijoita ja hakemalla tietoa internetistä Avaruusalus ottaa nimen Dave ja tutustuu nuoreen yksinhuoltajaan (Elizabeth Banks) sekä hänen poikaansa, jotka pitävät Davea outona mutta hupaisana tyyppinä.

Elokuvan perusidea on sinänsä hauska, mutta sitä ei ole oikein osattu hyödyntää. Huumoria kehitellään ennalta-arvattavan tuntuisesti hassuista liikkeistä, naaman vääntelystä sekä monenlaisista väärinkäsityksistä.

Ilmeisen pakollista toilettihuumoriakaan ei unohdeta. Vaikka päähenkilö on avaruusalus, niin kyllä sekin saadaan tarvittaessa pökäleitä vääntämään ja kaasuja päästämään.

Lisää luettavaa