Taistelija

27.1.2011 11:10
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 28. tammikuuta

Taistelija kertoo nyrkkeilijäveljeksistä − oikeammin velipuolista − Micky Ward ja Dicky Eklund. Dicky on aikoinaan saanut kanveesiin itsensä Sugar Ray Leonardin, vaikka vielä vuosia myöhemmin kiistellään siitä, oliko kyseessä tyrmäys vai kompastuiko Sugar Ray omiin jalkoihinsa. Joka tapauksessa Dicky on nostetty jalustalle köyhälistöasuinseudullaan ja erityisesti perheensä sisällä.

Alice-äidin pyörittämä perhe alistetusta isästä velipuolten seitsemään siskoon on valjastettu ajamaan kohti Dickyn vielä jonain päivänä koittavaa maailmanmestaruutta. Ainoastaan Micky ei pysty ummistamaan silmiä veljensä pahalta huumeongelmalta, joka tekee menestysunelmista pelkkää itsensä pettämistä. Kuuliaisesti hän ottaa turpiinsa manageriäitinsä järjestämissä otteluissa pohjustaakseen Dickyn tietä mestaruusotteluun.

Eräänä päivänä Micky kohtaa suorasuisen, kouluja käymättömän mutta elämää nähneen tarjoilijattaren. Charlene lausuu ääneen kysymykset ja kritiikit, jotka ovat pyörineet myös Mickyn päässä, mistä tietysti seuraa perheen sisällä sohittua ampiaispesää muistuttava aggressiivinen kuhina.

Taistelija sisältää useita erittäin intensiivisesti kuvattuja nyrkkeilyotteluita, mutta se ei ole Rocky-tyyppinen sankaritarina. Tosielämän tapahtumat ovat vain taustaa herkulliselle henkilödraamalle, jota David O. Russell ohjaa vinkeästi, yhtä aikaa hahmoille hymyillen mutta heitä myös ymmärtäen. Välillä käydään lähellä I Heart Huckabees -elokuvan eksistentialistisia karikatyyreja, mutta silloinkin roolinsa sopivan tosissaan ottavat hyvät näyttelijät pitävät kerronnan aisoissa.

Mark Wahlbergin esittämä Micky on hahmona niin perheensä nujertama, että hän on antaa Christian Balen Dickyn ottaa elokuvan päähenkilön aseman. Bale on kieltämättä uskomaton nyrkkeilijän fysiikan ja vaistot edelleen säilyttäneenä, ruumiiltaan kuihtuneena ja mieleltään sumentuneena nistinä. Elokuva onkin varmasti vahvoilla mitä tulee vähintään palkintokauden sivuosanimityksiin.

Hypnoottisen Balen ohella Amy Adamsin Charlenen ja Melissa Leon Alicen henkiset yhteenotot ovat suorastaan herkullista katsottavaa. Wahlbergin harras kärsivällisyys ja selväjärkisyys tekevät kuitenkin lopulta Mickystä tarinan selkärangan.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★★

Taistelija – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa