The Bling Ring

Sofia Coppola ei tunnu pääsevän pintaa syvemmälle.

26.6.2013 15:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 28.06.2013

Sofia Coppolan uusi ohjaustyö The Bling Ring tuo mieleen hieman aiemmin teattereihin tulleen Spring Breakersin. Molemmissa on pääosissa neljä rankasti bilettävää teinityttöä ja yksi nuori mies, jotka lähtevät yhdessä rikollisille teille.

Spring Breakers on näistä kahdesta kuitenkin onnistuneempi. The Bling Ring on siihen verrattuna pinnallinen ja teennäinen nuorisokuvaus, josta puuttuu Spring Brekersin mielipuolinen kekseliäisyys ja raikkaus.

The Bling Ring perustuu tositapahtumiin. Elokuvan nimi tarkoittaa ryhmää teini-ikäisiä, jotka murtautuivat julkkisten koteihin ja varastivat miljoonien arvosta rahaa, vaatteita ja muuta arvotavaraa. Ryöstöjen kohteeksi joutuivat muun muassa Paris Hilton, Megan Fox ja Orlando Bloom.

Coppola ehkä pyrkinyt luomaan satiirisia hahmoja ja tilanteita, mutta elokuvassa ei ole mitään hauskaa. Hauskinta The Bling Ringissä on alkutekstien Comic Sans -fontti, oli se sitten ironiaa tai ei. Päähenkilöiden elämää kuvataan esittämällä heitä selailemassa ja ihastelemassa muotilehtiä. He tanssivat pintapaikoissa huonon musiikin tahtiin ja ottavat kännykällä itsestään kuvia Facebookiin. Päivisin imetään smoothieta ja illalla kokaiinia. Sitten haetaan elämään lisäjännitystä tekemällä ryöstöjä. Vähemmälläkin katsoja ymmärtäisi, että onpa näiden nuorten elämä tyhjää. Lopputulos ei ole mitään muuta kuin eräänlainen Spring Breakersin pullamössöversio, jonka roolihahmot ovat ärsyttäviä kermaperseitä.

Yhtä päärooleista esittää Harry Potter -tähti Emma Watson. Siinäkin voi vetää yhtäläisyyden Spring Breakersiin, jossa kilttejä rooleja aiemmin tehneet lapsitähdet esittivät tuhmia teinejä. Watsonin ohella elokuvassa näyttelee tuntemattomia tulokkaita kuten Israel Broussard, Katie Chang ja Georgia Rock. Kaikki näyttelijät ovat yhtä teennäisiä, eikä roolihahmoissa ole mitään kiinnostavaa. Porukan tytöt ovat samanlaisia ”Oh my God”-huudahduksia toistelevia bimboja. Ryhmän ainoa poika Marc on arka hissukka, jonka tehtäväksi jää olla koko ajan varuillaan häntä rohkeampien tyttöjen seurassa. Ennen pitkää leikissä palaa näpit, ja sitten tulee äitiä ja lakimiestä ikävä. Elokuvan viimeinen näytös on elokuvan onnistunein, mutta siinä vaiheessa katsoja on jo menettänyt mielenkiintonsa.

Sofia Coppola teki kymmenen vuotta sitten hienon läpimurron elokuvalla Lost in Translation. Vuonna 2006 ilmestyneen Marie Antoinetten jälkeen hän tuntuu vain polkevan paikoillaan. Haahuilevasta Hollywood-tähdestä kertova kolmen vuoden takainen Somewhere ja The Bling Ring jättävät yhtä lailla kylmäksi. Somewheren päähenkilönä nähty kuuluisa Hollywood-tähti oli aivan yhtä tylsä roolihahmo kuin The Bling Ringin etuoikeutetut teinit. Coppola ei tunnu itsekään pääsevän pintaa syvemmälle. Ehkä se on ollut tarkoituskin, mutta katsomiskokemus on joka tapauksessa puuduttava.

The Bling Ring on omistettu kuvaaja Harris Savidesille, jonka viimeiseksi elokuvaksi The Bling Ring jäi. Sofia Coppolan elokuvien lisäksi myös Ridley Scottin ja David Fincherin kanssa yhteistyötä tehnyt mestarikuvaaja kuoli viime vuoden lokakuussa syöpään vain 55-vuotiaana.

Lisää luettavaa