The Boss Baby: Perhebisnes

Tarinaltaan vuoden 2017 The Boss Babyn kanssa identtinen vauva-agenttiseikkailu luottaa jälleen enemmän adhd-kohellukseen kuin hauskaan konseptiinsa.

15.10.2021 10:41
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 15.10.2021

Vuoden 2017 The Boss Baby -animaatiossa oli hauska konsepti. Perheen uuteen vauvaan nuivasti ja epäillen suhtautuvalle seitsenvuotiaalle Tim-pojalle selviää, että tämä onkin salaperäisen vauvaorganisaation agentti. Eikä vain mikä tahansa agentti, vaan johtoportaan supertekijä, joka pyörittää uudesta kodistaan salaista operaatiota. Vaikka kaikki esitetään totisena totena, elokuvan kontekstissa leikitellään mahdollisuudella, että kyseessä on Timin mielikuvituksen tuotetta.

Vaikka jatko-osa ilmestyy vain neljä vuotta myöhemmin, on Tim kasvanut aikuiseksi, ja hänellä on itsellään kaksi lasta. Hän on huolissaan vanhemmasta tyttärestään, tokaluokkalaisesta Tabitasta. Tämä tuntuu keskittyvän enemmän läksyihin kuin leikkimiseen. Tabitan epäilyttävä eliittikoulu onkin elokuvassa vauva-agenttien seuraava tutkimuskohde, ja kukapa operaatiota johtaakaan, ellei Timin nuorempi tytär, vaippaikäinen Tina. Tutkimuksiin vedetään myös kiireiseksi, ihmissuhteet rahalla korvaavaksi rahoitusjohtajaksi kasvanut Timin Ted-veli.

Käytännössä Perhebisnes on tarinaltaan yksi yhteen sama kuin alkuperäinen The Boss Baby – niin hyvässä kuin erityisesti pahassa. Hauskaa konseptia olisi hyvin voinut pyörittää pienemmillä kierroksilla ja keskittyä vauva-agenttitoiminnan piilotteluun kotiväeltä ja lelujen sun muiden tykötarpeiden kekseliäisiin muuntautumisiin Bond-härpäkkeiksi. Sen sijaan toiminta siirretään pian Tabitan kouluun, joka ei ole mikään tavallinen opinahjo, vaan supertekninen megatukikohta ninjavartioineen.

Hienovaraisemmat hauskat hetket jäävät nopeasti vauhdikkaiden takaa-ajo- ja taistelukohtausten varjoon. Varsinkin kun tekijät eivät luota edes niihin, vaan kirjoittavat väliin ylenpalttista adhd-kohellusta ja -tuhoamista. Ikäraja 7 tuntuu väkivallan ja uhkan suhteen paikoin jopa alimitoitetulta.

Dubbausohjaaja Lauri Planmanin ja hänen ääninäyttelijöidensä työssä ei ole mitään vikaa, ja suomenkielinen ääniraita sopii hyvin perheen pienimmille. Aikuiset nauttisivat todennäköisesti enemmän originaaliversion äänistä kuten Alec Baldwin, James Marsden, Jeff Goldblum, Lisa Kudrow ja niin edelleen. Valitettavasti elokuva ei tarjoa paljon muuta aikuista sisältöä kuin Timin samastuttavan suojeluvaiston.

The Boss Baby: Perhebisnes -elokuvan traileri

Lisää luettavaa