The Boss Baby

GENRE , ENSI-ILTA 12.04.2017 TÄHDET

Tim (Miles Christopher Bakshi) on elämästään täysin rinnoin nauttiva 7-vuotias poika, joka ainoana lapsena saa vanhempiensa Tedin (Jimmy Kimmel) ja Janicen (Lisa Kudrow) jakamattoman huomion. Juuri sitä jokainen lapsi halajaa, jakamatonta huomiota kaikkine etuineen. Mutta eräänä iltana vanhemmat pudottavat pommin, joka muuttaa kaiken. Tim saisi pikkuveljen. Pienen avuttoman ihmisalun, joka tulisi tarvitsemaan vanhempiensa sataprosenttisen huolenpidon jättäen tähänastisen perheen tähtisilmän sivuraiteelle.

Sitten tulee tuo pelätty päivä, jolloin ei-toivottu uusi olio saapuu. Tim näkee huoneensa ikkunasta, kun perheen uusi pomo nousee taksista. Mikä nyt neuvoksi. Ensin Tim kuvittelee näkevänsä omiaan, kun huomaa vauvassa (Alec Baldwin) outoja ominaisuuksia. Tämä ei ole alkuunsakaan kuten vauvojen kuuluisi olla. Hän puhuu ja käyttäytyy kuin jokin iso bisneskiho. Tai ainakin kuin keskijohdon sellainen. Tim saa selville, että vauvahan osaa puhua. Tim nauhoittaa salaa veljensä ja tämän kavereiden strategiapalaveria, kun alueen vanhemmat ovat järjestäneet leikkitreffit.

Pomovauva ei pidä tästä ja uhkaa tehdä pahaa Timin lempipehmoeläinlelulle, jollei tämä tottele. Käy ilmi, että pomovauva on kavereineen Vauva Oy:n palveluksessa, ja heitä uhkaa Pentu Oy:n uusin innovaatio. Timin ja pomovauvan intressit yhtyvät yllättäen ja niin epätodennäköinen parivaljakko yhdistää voimansa aloittaakseen huiman seikkailun.

The Boss Baby perustuu nokkelaan ideaan. Kun perheeseen saapuu vauva, on tämä kuin perheenjäseniään pyörittävä pomo. Ainakin vanhemmat sisarukset saattavat sen niin kokea. Yöllä juuri kukaan ei saa nukuttua ja muutenkin huolenpito on jatkuvaa. Elokuva perustuu löyhästi kirjalija-kuvittaja Marla Frazeen samannimiseen lastenkirjaan, jossa vauva ottaa pomon aseman nuorenparin elämässä.

Animaation on ohjannut Tom McGrath, joka on aiemmin tehnyt kolme suosittua Madagascar-elokuvaa (2005, 2008, 2012) sekä mainion Megamind-elokuvan (2010). Ja kun käsikirjoittaja Michael McCullers on muun muassa raapustanut pari Austin Powers -elokuvaa, ei tämäkään elokuva ei voi olla kuin hyvissä käsissä. Ja se onkin. The Boss Baby etenee hyvässä rytmissä alusta loppuun, sen hahmot on hyvin kirjoitettu, animaatiojälki on loistavaa ja siinä on monta hauskaa vitsiä.

Kuten jo niin monen viime vuoden on jo ollut, isotkin Hollywood-tähdet haluavat tehdä animaatioelokuvien äänirooleja. Niin on nytkin, ja esimerkiksi Alec Baldwin on loistava pomon roolissaan. Sinänsä tällainen rooli on hänelle jo tuttu loistavasta 30 Rock -sitcomista.

Mutta on elokuvassa omat kompastuskivensäkin. Se ei oikein osaa päättää kenelle se on varsinaisesti suunnattu: lapsi- vai aikuisyleisölle. Ja kun alkuasetelma on esitelty ja siirrytään tarinan pahiksen (Steve Buscemi) synkkien aikeiden estämiseen, muuttuu tarinan tempo kohellukseksi. Se ei ole vain ja ainoastaan tämän elokuvan helmasynti, niin vaan tuntuu käyvän monissa käsikirjoituksen toisen näytöksen toimintajaksoissa.

Ja voisipa loppuakin, mikä se ikinä onkaan, pitää turhan tavanomaisena ja ennalta-arvattavana. Oikein mukava ja viihdyttävä perhe-elokuva The Boss Baby silti on.


YouTube video