The Cabin in the Woods

GENRE ENSI-ILTA 20.04.2012 TÄHDET

Mitä tapahtuu, kun koulun urheilijasankari, hänen kirjaviisas kaverinsa, hotti blondi, kiltti naapurintyttö ja porukan pössyttelevä luuseri lähtevät syrjäiselle metsämökille viikonlopun viettoon? Kyllä, kaikki kliseet loksahtavat paikoilleen, nuorten hormonit hyrräävät ja pian nurkissa viilettää verenhimoisia ötömölliäisiä.

Mutta miten teinikauhuleffojen pakolliset kuviot syntyvät, miksi normaaleista nuorista tulee oikeissa olosuhteissa teiniääliöitä ja miksi he vaaratilanteessa käyttäytyvät mitä idioottimaisimmilla tavoilla? Yhden vastauksen siihen tarjoaa Joss Whedonin yhdessä ohjaaja Drew Goddardin kanssa kynäilemä The Cabin in the Woods.

Jo Buffy vampyyrintappaja -tv-sarjan ajoista lähtien veikeää lajityyppituntemusta osoittanut Whedon on jälleen omimmillaan mainion dialogin kirjoittajana. Myös ensikertalaisella Goddardilla on silmää teinikauhujen kuvastolle ja menneisyydelle. The Cabin in the Woods on herkkua kauhuelokuvien ystäville, joille riittää loputtomasti bongattavaa tunnin ja kolmen vartin verran.

Mikä parasta, The Cabin in the Woods ei nojaa pelkästään menneiden vuosikymmenten saavutuksiin, vaan se toimii mainiosti myös omillaan. Se ei mitenkään salaile, että sen päähenkilöiden elokuvateineille luontaisessa käytöksessä ei ole mitään luonnollista, mutta samalla se pitää melko pitkään käsissään viimeiset, yllättävät valttikorttinsa. Sen tvisti on niin ylilyöty, että nerokas on ehkä väärä sana kuvailemaan sitä, mutta ainakin se on kutkuttava. Katsojille, jotka eivät halua haastaa itseään älyllisesti, luvassa on loppua kohti yhä kosteammaksi muuttuvaa kuvastoa. Sekin vedetään lopulta kaiken muun lisäksi yli huvittavuuden rajan.

Yhdysvalloissa The Cabin in the Woods on saanut kriitikoilta kehuja, mutta katsojat, jotka ovat kuvitelleet menevänsä katsomaan perusteinikauhua, ovat haukkuneet sen maan rakoon, koska heidän odotuksensa eivät täyttyneet. Toivottavasti suomalaisyleisöt ovat fiksumpia ja mahdollisesti yllätettyinäkin osaavat nauttia lajityyppikonventioilla leikkimisestä.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat