The Commuter

GENRE ENSI-ILTA 26.01.2018 TÄHDET

Jaume Collet-Serra ja Liam Neeson tuntuvat puristaneet yhteistyöstään jo kaikki mehut, sillä heidän neljäs jännärinsä kulkee väkinäisesti ja liian tuttua rataa.

Espanjalaissyntyinen Jaume Collet-Serra on tehnyt Liam Neesonin kanssa aikaisemmin jo kolme jännäriä, joissa veteraaninäyttelijä juoksee kilpaa ajan kanssa pelastaakseen itsensä ja/tai perheensä. Unknown (2011), Non-Stop (2014) ja Run All Night (2015) saivat katsojankin jännittämään miten Neesonin roolihahmo selvittää eteensä asetetun haasteen ja ketä hänen pitää mättää turpaan tavoitteensa saavuttaakseen. Mystinen lähtötilanne ja hengästyttävä meno viihdyttivät sen verran, että lähempää tarkastelua kestämättömän juonen hölmöyksiä oli valmis katsomaan läpi sormien.

Ikävä kyllä The Commuter ei enää ole ”niin hölmö että se on hauska” vaan ainoastaan niin hölmö, että se on lähinnä ärsyttävä. Ensinnäkin tarina kulkee liian tuttuja latuja. Käytännössä juoni on Non-Stopin lentokoneessa tapahtuva oikean ihmisen etsimismysteeri siirrettynä junaan. Asialla onkin Non-Stopin käsikirjoittanut Ryan Engle, joka on nyt tarvinnut avukseen kaksi ensikertalaista kirjoittajaa pohtimaan keinotekoisia käänteitä, joilla toiminta saadaan pidettyä parin minuutin välein asemilla pysähtyvässä junassa keinolla millä hyvänsä.

Tämä johtaa kaikesta menosta ja meiningistä huolimatta kokonaisuutta varjostavaan keinotekoisuuden tunteeseen, josta on mahdotonta päästä eroon kuin vain paikoitellen. Silloin on kiitollinen Liam Neesonin karheasta katu-uskottavuudesta.

Tällä kertaa hänen ex-poliisihahmonsa haastetaan etsimään työmatkalaisia kuljettavasta junasta ihminen, joka ei sinne kuulu, tai tapahtuu kauheita. Siinäpä se juoni sitten onkin. Junassa, joka asemalla ja yhteiskunnan rakenteisiin soluttautunut salaliitto tietty kulminoituu taas lopussa yhteen ihmiseen.

Collet-Serran ja Neesonin seuraavaksi yhteistyöksi on huhuiltu uusintaa espanjalaisjännäristä, jossa mies ajaa autoa, josta hän ei voi poistua, tai jotain pahaa tapahtuu… Ehkä olisi jo aika katkaista tämä yhteistyö. Paljon kiinnostavammalta tuntuu ajatella Neesonia pääosassa myös huhuillun norjalaisen Lumiauramiehen jenkkiversiossa.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat