The Disaster Artist

Rakastava kuvaus maailman huonoimmasta elokuvasta The Room ja sen eksentrisestä luojasta mutta myös Hollywoodista, elokuvista taiteena ja unelmien toteuttamisesta. Francon veljekset loistavat pääosissa.

1.2.2018 09:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.02.2018

Tommy Wiseaun nimi ei ehkä sano mitään. Tai ehkä sanookin, jos on heitellyt muovilusikoita valkokangasta kohti yön pimeinä tunteina elokuvateatterin hämärässä ja huutanut tunteella ”You’re tearing me apart, Lisa!”. Kyseessähän on tietysti Wiseaun kulttielokuva The Room, joka tunnetaan myös huonoimpana elokuvana koskaan. Kukapa olisikaan sopivampi tekemään Wiseausta elokuvaa kuin Hollywoodin oma outolintu James Franco, joka on vihdoin löytänyt täydellisen tarinan kerrottavakseen – ja tekeekin tähän asti vahvimman ohjaustyönsä.

Franco esittää Wiseauta, joka tutustuu nuoreen Greg Sesteroon 1990-luvun San Franciscossa. Molemmilla on unelma tähteydestä ja miehet suuntaavatkin kohti Los Angelesia varmana unelmiensa toteutumisesta. Harmillisesti kumpikaan ei ole kovin kummoinen näyttelijä ja Los Angeles on kova pala, joten pojat päättävät lukuisten hylkäysten jälkeen tehdä oman elokuvan. Tästä sai alkunsa The Room, joka edelleen pyörii loppuunmyydyissä näytöksissä, joihin fanit pukeutuvat hahmoiksi ja huutavat repliikkejä. The Room ei ole vain elokuva, se on ilmiö ympäri maailmaa.

Franco on täydellinen Wiseauna ja lähes tunnistamaton. Wiseau on omalaatuinen hahmo oikeassakin elämässä, ja Franco sukeltaa rohkeasti hahmonsa outoon mieleen. Elokuvan ainoa kompastuskivi saattaa piillä juuri siinä. Wiseau on outo, mystinen ja täysin käsittämätön, mutta Franco uskaltaa silti pyytää katsojaa samastumaan tähän takkutukkaan. Franco lähestyy Wiseauta aidolla lämmöllä ja ihailulla, mikä auttaa huomattavasti.

Franco on myös värvännyt veljensä Dave Francon Greg Sesteron ehkä keskeisempään rooliin, sillä elokuvan tapahtumat nähdään Gregin silmin. Dave on rakentanut omaa vaikuttavaa uraansa Jamesin varjossa, mutta nyt Dave pääsee näyttämään kuinka komedioista tunnettu lapsenkasvoinen nuorukainen osaa näytellä ihan oikeasti. Greg on hahmona traaginen; nuori näyttelijänalku, joka tekee huonoja valintoja ja antaa Tommyn pilata vähäisetkin mahdollisuudet näyttelijänuraan. Miesten välinen ystävyys on kuin salaseura, johon katsojaa ei ole kutsuttu.

The Disaster Artist olisi ollut helppo tehdä elokuvaksi, joka pilkkaa The Roomia ja Wiseauta. Franco on kuitenkin ymmärtänyt Sesteron kirjan ja käsikirjoituksen ytimen. The Disaster Artist on parhaimmillaan, kun se aidosti ihailee Wiseaun intohimoa ja kunnianhimoa. Kuka tahansa on kokenut hylkäämistä ja riittämättömyyden tunnetta, siinä suhteessa me kaikki olemme Tommy Wiseau. Harvalla meistä on kuitenkaan munaa jahdata unelmiamme yhtä kunnianhimoisesti. Enkä usko että kuuluisa Oscar-ehdokas koskaan tekee minusta elokuvaa, vaikka voihan sitä toivoa.

Mikään voima tässä maailmassa ei voinut pysäyttää The Roomin tekoa, ja se on jo itsessään hieno saavutus. Franco ymmärtää tämän: The Disaster Artist on monimutkainen kuvaus ihmisestä, joka on kuin luonnonvoima, hyvässä ja pahassa.

Mukaan on poimittu Hollywoodin komedian kerma, ja on mukava nähdä tuttuja kasvoja läpi koko elokuvan. Franco on myös osannut pidätellä itseään, vaikka monet roolit olisi ollut helppo vetää täysin överiksi ja komedian voimalla, Franco on muistanut heidän olevan oikeita ihmisiä, joista monet varmasti näkevät tämän elokuvan. Seth Rogen ja Alison Brie vetävät ison näyttelijäporukan seuraavaksi suurimmat roolit, ja molemmat ovat hauskoja, mutta valokeila on täysin Francoissa.

Monet muutkin tutut näyttelijät loistavat pienissä vilahduksissa, mutta Judd Apatow’n cameo ilkeänä tuottajana täytyy olla niistä paras. Pidä myös silmät auki kolmannen Francon veljeksen varalta!

The Disaster Artist on parhaimmillaan The Roomin kylkiäisenä. Molemmat ovat omia itsenäisiä elokuviaan, mutta Franco on ihailtavasti onnistunut luomaan monet The Roomin kohtaukset uusiksi hykerryttävän tarkasti. Elokuvan loppuvaiheilla nähdään kohtauksia vieri vieressä alkuperäisten kanssa. Mikäli elokuva ei siinä vaiheessa ole jo voittanut puolelleen, viimeistään tämä saa katsojan hurraamaan euforisesti. Franco heittää vielä yhden luun katsojalle sisällyttämällä elokuvan loppuun kohtauksen aidon Tommy Wiseaun kanssa. Se on mahdollisesti elokuvan oudoin ja hienoin hetki. Bravo!

 

The Disaster Artist -elokuvan traileri

Lisää luettavaa