The Expendables 2

GENRE ENSI-ILTA 17.08.2012 TÄHDET

Pari vuotta sitten ilmestynyt The Expendables oli mainio 1980-luvun toimintatähtien luokkakokous, jossa kokeneitten palkkasoturien keulakuvana toimi ikinuori Sylvester Stallone.

Jatko-osassa palkkasoturit saavat Bruce Willisin esittämältä Mr Churchilta toimeksiannon, jonka pitäisi olla  helppo nakki, mutta keikka päättyykin traagisesti, ja taas ollaan kostoretkellä.

The Expendables 2 on vuoden odotetuimpia toimintaelokuvia, mutta se pettää odotukset harmillisesti. Palkkasoturiryhmän paukut loppuvat kakkososassa jo kättelyssä. Syltty on luovuttanut ohjaajan vastuun Simon Westille, mikä osoittautuu virheratkaisuksi.

Brittiohjaaja West oli 2000-luvun vaihteessa taloudellisesti menestyksekäs aivottoman toiminnan ohjaaja, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Con Air ja Lara Croft: Tomb Raider. Niiden jälkeen West on työllistänyt itsensä lähinnä sekalaisilla televisiotuotannoilla  ja suoraan dvd:lle menevillä pienemmän budjetin elokuvilla (muun muassa The Mechanic -uusintafilmatisointi).

Ihmetyttää miksi pestin sai West, kun parempiakin ohjaajia varmasti olisi löytynyt. West hallitsee suuret mittasuhteet, näyttävät räjähdykset ja väkivaltaiset toimintakohtaukset vain kohtalaisesti. Elokuva on täynnä toimintaa, ja näyttelijäkaartissa on uusiakin toimintaveteraaneja (Willis, Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris), mutta mitään erityisen säväyttävää ei valkokankaalla nähdä, vaikka esimerkiksi Arnold Schwarzenegger on saanut isomman roolin.

Vielä suurempi ongelma on luokaton käsikirjoitus, jossa katsojalle tarjotaan humoristisiksi tarkoitettuja mutta pääasiassa kiusallisia viittauksia Schwarzeneggerin, Willisin ja Norrisin aiempiin elokuviin (”I’m back”, ”Yippee-ki-yay”). Dialogi on latteaa ja luontevuus on tiessään, hauskuudesta puhumattakaan.

Valkokangasaikaa kun ei kaikille elokuvan tähdille kuitenkaan riitä, niin kolmososassa kannattaisi siirtää osa näyttelijäbudjetista käsikirjoittajan palkkaan.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat