The Fall

5.12.2008 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  The Fallin ohjaaja, intialainen Tarsem Singh tuli 90-luvulla tunnetuksi tekemillään mainoksilla ja musiikkivideoilla. Pelkkää etunimeään käyttävä Tarsem on aiemmin ohjannut vain yhden pitkän elokuvan, surrealistisen trillerin The Cell (2000).

  The Fall on Tarsemin kunnianhimoinen projekti, jota kuvattiin vuosia parissakymmenessä eri maassa. Vuonna 2006 valmistunut elokuva pääsi laajempaan levitykseen vasta vuonna 2008.

  The Fall voitti Sitgesin elokuvafestivaalien pääpalkinnon vuosi sitten, mutta se on saanut silti maailmalla ristiriitaisen vastaanoton. The Fall onkin niitä elokuvia, jotka jakavat mielipiteitä. Osa katsojista on pitänyt visuaalista yltäkylläisyyttä pelkkänä kikkailuna, joka peittää tarinan alleen.

  Elokuvassa kuitenkin on myös kiehtova tarina – tai itse asiassa useitakin. Kaikki alkaa Los Angelesista vuoden 1920 tienoilla. Stunt-mies nimeltä Roy (Lee Pace) tutustuu sairaalassa viisivuotiaaseen Alexandria-tyttöön (Catinca Untaru), joka on myös potilaana. Roy sepittää tytölle outoja tarinoita. Niissä seikkailee erikoinen joukko hahmoja kuten räjähdysaine-ekspertti, Charles Darwin, entinen orja ja mystinen naamioitu bandiitti.

  Tytön silmin nähtävissä kertomuksissa fantasia ja todellisuus yhdistyvät unenomaisesti. Lopputulos on ehdottomasti vuoden parhaita elokuvia, ja on hienoa että sen voi meillä nähdä isolta kankaalta.

  Jussi Huhtala

  Lisää luettavaa